Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrice s predsednikom Slovenske škofovske konference

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes srečala s predsednikom Slovenske škofovske konference (SŠK), novomeškim škofom msgr. dr. Andrejem Sajetom. Srečanje je potekalo na sedežu novomeške škofije.
Ministrica dr. Helena Jaklitsch in predsednik Slovenske škofovske konference škof msgr. dr. Andrej Saje

Ministrica dr. Helena Jaklitsch in predsednik Slovenske škofovske konference škof msgr. dr. Andrej Saje | Avtor: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 3

Potem, ko je bil škof dr. Saje marca letos izvoljen za predsednika SŠK, za kar mu je ministrica dr. Jaklitsch danes še osebno čestitala, ga je na današnjem srečanju predvsem želela seznaniti z aktualnim stanjem na področju verskega življenja v slovenskih skupnostih v zamejstvu in po svetu, ki si močno želijo imeti v svoji sredi tudi slovenskega duhovnika. Bogoslužje in mnoge druge dejavnosti, ki potekajo po župnijah, namreč pomembno vplivajo na ohranjanje in krepitev slovenskega jezika in slovenstva na sploh. Posebej je izpostavila potrebo po slovenskih duhovnikih med izseljenci v Argentini ter pri zamejskih Slovencih v Videmski pokrajini, s posebno skrbjo za Slovence v Kanalski dolini,  in v Porabju.

Škof dr. Saje je ministrico seznanil, da je SŠK imenovala novega škofa, ki bo odgovoren za Slovence zunaj Slovenije. To je postal ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, ki je na tem mestu nasledil škofa dr. Petra Štumpfa, ki je bil marca izvoljen za podpredsednika SŠK. Sogovornika sta se strinjala, da je versko življenje v domačem, slovenskem jeziku, eden od stebrov ohranjanja slovenske identitete Slovencev, ki živijo zunaj matične domovine. Glede na to, da duhovnikov primanjkuje tudi že v matični domovini, predstavlja verska oskrba Slovencev v zamejstvu in po svetu poseben pastoralni izziv, o katerem so se škofje pogovarjali tudi na zadnji seji SŠK in ga nikakor ne želijo spregledati. Škof dr. Saje sicer slovenske zamejsko in izseljensko stvarnost pozna, saj je pred imenovanjem za novomeškega škofa opravljal duhovniško službo med Slovenci na avstrijskem Koroškem, za kar so mu bili koroški rojaki izredno hvaležni.

Ministrica dr. Jaklitsch se mu je – tudi v imenu Slovencev v zamejstvu in po svetu – zahvalila za pozornost, ki jim jo je in jim jo bo namenil tudi v prihodnje, upajoč, da bo Cerkev na Slovenskem naredila konkretne korake v smeri zagotavljanja duhovne oskrbe Slovencev v zamejstvu in po svetu v njihovem domačem jeziku.