Skoči do osrednje vsebine

Dan odprtih vrat Radarskega centra na Pasji ravni

V soboto, 4. 6. 2022, si bo mogoče ogledati vremenski radar na Pasji ravni in prisluhniti razlagi o njegovem delovanju. Strokovnjaki Agencije za okolje bodo predstavljali delovanje naprave od 11.00 do 17.00. Dogodek poteka v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Črni vrh nad Polhovim Gradcem.

Radarja na Pasji ravni in na Planini nad Sevnico merita lego, zgradbo in gibanje padavin v atmosferi. Podatki, ki jih posredujeta, pomagajo pri odkrivanju in spremljanju vremenskih ujm ter pri količinskih meritvah padavin.

Sestavljena sta iz oddajnika, antene in sprejemnika. Oddajnik oddaja zaporedne radarske impulze, vrteča se antena pa jih usmerja v vse smeri. Impulzi potujejo skozi atmosfero in če na svoji poti naletijo na padavine (dež, sneg, točo), se na njih sipajo. Del elektromagnetnih valov, ki se od njih odbije, zazna sprejemnik z isto anteno. Iz smeri, zakasnitve in moči odmevov računalnik izračuna tridimenzionalno polje padavin in iz izdela projekcije, primerne za prikaz na zaslonih. Slika padavin se osvežuje vsakih pet minut.

Vabljeni.

Slika prikazuje konstrukcijo radarja na Pasji ravni za spremljanje lokacije in količine padavin

Vremenski radar na Pasji ravni | Avtor: ARSO