Skoči do osrednje vsebine

Članek veleposlanice Suhadolnik ob trideseti obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Kitajsko

Veleposlanica Republike Slovenije na Kitajskem Alenka Suhadolnik je na mednarodni spletni platformi Decision Makers kitajske državne kabelske televizije China Global television Network (CGTN), ki ima okoli 150 milijonov sledilcev po svetu, objavila članek ob trideseti obletnici diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Ljudsko republiko Kitajsko.
Portret Alenke Suhadolnik; v ozadju center Ljubljane z reko Ljubljanico

Veleposlanica Alenka Suhadolnik

Veleposlanica Suhadolnik v svojem prispevku najprej pozove k splošnemu razmisleku o skupni poti obeh držav v teh treh desetletjih v nenehno spreminjajočem se svetu. Omenja monumentalno gospodarsko in družbeno preobrazbo Kitajske, ki predstavlja več kot 18 odstotkov svetovne gospodarske rasti na eni strani, in Slovenijo kot ekonomsko kompleksno, prvo po enakosti v skladu z GINI indeksom in trajnostno orientirano državo na drugi strani. V nadaljevanju navaja nekaj možnih smeri za širitev sodelovanja med državama na področjih, kot so zeleni razvoj, zdravstvo in farmacija, in poudarja pozitivni trend v trgovini in naložbah.

Na spletni strani CGTN si lahko preberete celoten članek ob trideseti obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Kitajsko (v angleščini).