Skoči do osrednje vsebine

Po požaru izredni inšpekcijski nadzor okoljskega inšpektorja v Belinki

Po požaru v Belinki Perkemije d. o. o., v Ljubljani, je inšpektor Inšpektorata za okolje in prostor opravil izredni inšpekcijski nadzor v Belinki Perkemija d. o. o., ki je obrat SEVESO (obrat večjega tveganja za okolje).

Okoljski inšpektor je dan po požaru v Belinki Perkemiji d. o. o., v Ljubljani, v zvezi s požarom, opravil izredni inšpekcijski nadzor na lokaciji, kjer je v ponedeljek, 9. maja, zvečer, zagorelo v enem izmed stolpov, v katerem poteka linija za pranje topil v proizvodnji vodikovega peroksida. Po oceni je zgorelo okoli 3 m3 delovne raztopine, ki se je v času požara nahajala v pralnem stolpu. V času nadzora je bilo na lokaciji zaznati intenziven vonj po organskih topilih.

Gasilna voda s peno, ki je nastala pri požaru je bila zajeta, saj je stolp umeščen na območju, ki je zgrajen kot lovilna skleda. Po-požarna voda se začasno hrani v nevtralizacijski skledi in tudi v bazenu požarnih voda (1000 m3). Ko bodo narejene ustrezne analize vod bo požarna voda ustrezno odstranjena. Zavezanec mora o nameravanem postopku odstranitve požarne vode pred samim postopkom odstranitve o tem obvestiti inšpektorja za okolje.

Neposredno po požaru je Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELMO) vzel vzorec vode iz Štoklca. Rezultati še niso znani. Analiza vzrokov nesreče še poteka.

Zavezanec je o nesreči obvestil Regijski center za obveščanje (112) in pristopil k omejevanju požara.