Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na občnem zboru Slovenske gospodarske zveze v Celovcu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je delovni torek, 10. maj 2022, zaključila s slovenskimi gospodarstveniki na avstrijskem Koroškem. V Celovcu se je udeležila občnega zbora Slovenske gospodarske zveze v Celovcu (SGZ).

Mag. Andreas Urbas, Benjamin Wakounig, dr. Helena Jaklitsch, Vesna Hodnik Nikolić, Felix Wieser stojijo.

Mag. Andreas Urbas, Benjamin Wakounig, dr. Helena Jaklitsch, Vesna Hodnik Nikolić, Felix Wieser. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenija za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 3

Po štirih letih so se člani ponovno zbrali. Predstavili so preteklo delo, izvolili novo vodstvo ter zastavili načrte. Predsednik upravnega odbora je ponovno postal Benjamin Wakounig, predsednik nadzornega odbora pa mag. Andreas Urbas. Po dolgih letih se je s tega mesta poslovil Franz Mlinar, ki so se mu ob tej priložnosti zahvalili za njegovo dosedanje delo. Predsednik Wakounig se je ob tej priložnosti zahvalil tudi ministrici dr. Jaklitsch za zelo dobro sodelovanje in izraženo skrb za zamejsko gospodarsko stvarnost. Zahvalo ministrici je izrekel tudi predsednik Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ) v Italiji Robert Frandolič. Obe slovenski gospodarski organizaciji, tako SGZ kot SDGZ, namreč med seboj zelo dobro sodelujeta. To priložnost so izkoristili tudi za podelitev častnih priznanj nekaterim zaslužnim članom SGZ.

V pozdravu je ministrica čestitala novoizvoljenemu upravnemu in nadzornemu odboru ter njunima predsednikoma in prejemnikom častnih priznanj SGZ. Poudarila je, da je lepo spremljati uspešna slovenska podjetja, ki delujejo z roko v roku tako na slovenski strani kot na avstrijskem Koroškem, na slovenskem avtohtonem narodnem območju. »Uspešni gospodarstveniki pomenijo tudi spodbudo slovenski manjšini, da lahko samostojno in samozavestno goji, krepi lastno slovensko identiteto,« je povedala ministrica ter poudarila, da je s hvaležnostjo prebirala pravilnik SGZ o njihovem delovanju, med katerimi je tudi zaveza krepitve slovenščine kot poslovnega jezika. Izpostavila je, da se tudi v Sloveniji vedno bolj zavedamo pomena močnega obmejnega gospodarskega prostora za razvoj Slovenije kot tudi za razvoj področji, kjer živi slovenska manjšina, kar se poskuša upoštevati tudi pri oblikovanju in spremembah strateških dokumentov slovenske države. V konec lanskega leta sprejetem Programu spodbujanja investicij in internacionalizacije slovenskega gospodarstva, ki ga je pripravilo gospodarsko ministrstvo, je tako prvič svoje mesto našel tudi skupni slovenski gospodarski prostor. Ta dokument bo lahko podlaga za še tesnejše sodelovanje. Svoj pozdrav je ministrica zaključila z dobrimi željami za prihodnost, »da bi ta čas po koroni tudi slovenska podjetja, slovenski podjetniki zadihali s polnimi pljuči; kot uspešni gospodarstveniki in tudi samozavestni Slovenci.«

Občnega zbora se je udeležil tudi generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu dr. Anton Novak ter, ob predsedniku, tudi nekateri predstavniki Slovenskega deželnega gospodarskega združenja iz Italije.