Skoči do osrednje vsebine

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič na delovnem obisku na Finskem

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je bil 4. in 5. maja 2022 na delovnem obisku na Finskem. Osrednji namen obiska je bil podpis Memoranduma o soglasju o sodelovanju na področju digitalne preobrazbe med Slovenijo in Finsko.

Minister Andrijanič se je ob tej priložnosti srečal z gostiteljico in sopodpisnico memoranduma, ministrico za lokalno upravo Sirpo Paatero, in njeno strokovno ekipo, ki je predstavila finsko organiziranost in koordinacijo na področju digitalne preobrazbe ter njihove usmerjene napore zadnjih treh desetletij, kar postavlja Finsko na sam vrh indeksa DESI. Ministrica Paatero je pristojna za digitalizacijo finske javne uprave ter koordinacijo politik na tem področju.

Minister Andrijanič se je sestal tudi z ministrom za promet in komunikacije Timojem Harakko, ki je na Finskem med drugim odgovoren za telekomunikacijsko infrastrukturo, vključno 5G, sodelovanje med javnim in zasebnim sektorjem ter v smislu izvajanja digitalnega opismenjevanja državljanov tudi za vidike kibernetske varnosti. Minister Andrijanič je kot primera dobrih praks digitalizacije finske javne uprave obiskal Finski davčni urad, ki je deležen velikega odobravanja in zaupanja s strani finske javnosti, ter Finsko digitalno agencijo. Tako na davčnem uradu kot na vseh drugih finskih institucijah so sogovorniki ministra izpostavili, da njihove digitalne storitve stremijo k temu, da so kar najbolj enostavne za uporabo s strani končnih uporabnikov.

Minister Andrijanič je obiskal Evropski center odličnosti proti hibridnim grožnjam, kjer se je seznanil z osrednjimi dejavnostmi centra ter sodelovanjem s slovenskimi institucijami. Slovenija je ena od 21 članic centra, ki med drugim nudi tudi usposabljanja za javne uslužbence držav članic centra.

Delovni obisk na Finskem je minister Andrijanič zaokrožil z obiskom in pogovori na najhitreje rastočem finskem podjetju Wolt, kjer se je seznanil z načrti Wolta za slovenski trg ter prizadevanji za uvajanje evropskega modela odgovornega platformnega dela (European Model of Responsible Platform Work). Na sedežu podjetja Nokia se je minister Andrijanič seznanil z najnovejšimi tehnološkimi rešitvami na področju telekomunikacij, kot so npr. lokalna brezžična omrežja ali telemedicina, ter se srečal s predsednikom za področje mobilnih omrežij Tommijem Uittojem.

ministrica Paatero in minister Andrijanič podpisujeta memorandum pri mizi

ministrica Paatero in minister Andrijanič