Skoči do osrednje vsebine

Kmetje lahko bistveno prispevajo, da se odkrije izvor belega materiala na Koroškem

  • Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor
Predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so se danes pogovarjali s predstavniki Inšpektorata za okolje in prostor (IRSOP) ter Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo o odstranjevanju belega materiala, ki je odložen na kmetijskih zemljiščih na Koroškem.

Predsednik KGZS Roman Žveglič je povedal, da kmetovalce, ki so prejeli inšpekcijske odločbe za odstranitev nezakonito odloženega odpadka skrbi, ker odpadka ne morejo odstraniti v roku, ki jim je bil določen v odločbi. Skrbi jih tudi, kako bodo poravnali strošek, ki so jim ga za izvedbo te storite dali  zbiralci odpadkov oziroma izvajalci obdelave odpadkov, zato bi jim radi pomagali z informacijami, ki bodo prispevale, da bodo obveznost izvršili pravilno in skladno s predpisi.

Glavni inšpektor IRSOP Franc Rančigaj je izpostavil, da Register dovoljenj zbiralcev odpadkov vodi Agencija RS za okolje  - Zbiralci odpadkov; prav tako vodi tudi evidenco izvajalcev obdelave -  Seznam izdanih okoljevarstvenih dovoljenj za predelavo odpadkov , iz katerih je razvidno, kdo lahko prevzame odpadno sadro. Predsednik KGZS Roman Žveglič pa se je zavezal, da bo zbornica tudi sama stopila v stik zbiralci odpadkov oziroma izvajalci obdelave odpadkov.

Predstavniki Inšpektorata za okolje in prostor so udeležence seznanili s potekom inšpekcijskega postopka. V kolikor inšpekcijski zavezanci ne bodo odstranili odpadka v roku, ki jim je bil določen z odločbo, bo uveden postopek upravne izvršbe, ki jo inšpektor lahko izvaja na dva načina, z denarnim kaznovanjem ali izvršitvijo izvršbe po drugi osebi, na račun zavezanca.

Vsi udeleženci so se strinjali, da je nezakonito odložen odpadek potrebno odstraniti in da bi lahko imeli postopki zagotovo ugodnejši razplet za zavezance, v kolikor bo inšpektorjem in Policiji uspelo ugotoviti pravi izvor odpadka. Zbornica bo svoje člane opozorila, da v inšpekcijskih postopih in postopkih Policije aktivno sodelujejo.