Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na srečanju kvadrilaterale

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je na povabilo državne sekretarke Ministrstva za zunanje zadeve Švicarske konfederacije Livie Leu v Bernu udeležil srečanja kvadrilaterale med Avstrijo, Lihtenštajnom, Švico in Slovenijo.
udeleženci kvadrilaterale stojijo pred zastavami

Državni sekretar Gašper Dovžan se je na povabilo državne sekretarke Ministrstva za zunanje zadeve Švicarske konfederacije Livie Leu v Bernu udeležil srečanja kvadrilaterale med Avstrijo, Lihtenštajnom, Švico in Slovenijo | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Države Avstrija, Lihtenštajn, Slovenija in Švica, ki jih med drugim združuje tudi sodelovanje v alpskem prostoru, delijo skupne vrednote in se zavzemajo za skupen pristop pri reševanju mednarodnih izzivov. 

Osrednje teme pogovorov so bile trenutne razmere v Ukrajini in širše humanitarne in gospodarske posledice ruskega napada na Ukrajino. Državni sekretar Dovžan je obsodil rusko invazijo na Ukrajino ter poudaril pomen tesnega sodelovanja med partnerji pri obsodbi ruske invazije, pridružitvi sankcijam EU ter zagotavljanju potrebne podpore Ukrajini.

Sogovorniki so govorili tudi o prihodnosti Evrope in EU, odnosih med Švico in EU ter o sodelovanju na kibernetskem področju in pomenu digitalne diplomacije.

Ob robu srečanja kvadrilaterale je državni sekretar Dovžan opravil dvostranske pogovore z državno sekretarko Livio Leu. Državni sekretar Dovžan in državna sekretarka Leu sta potrdila odlične politične in gospodarske odnose med Slovenijo in Švico, ki je z blagovno menjavo v višini 9,5 milijarde evrov druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Državi zgledno sodelujeta znotraj alpske regije in v drugih multilateralnih forumih. Sogovornika sta med drugim govorila tudi o aktualnih evropskih temah, prihodnosti Evrope ter odnosih med Švico in EU.