Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4.maja 2022

Potresi

Izpostava Trbovlje

Ob 13.35 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Zagorja ob Savi, 36 km vzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občin Trebnje, Litija, Šmartno pri Litiji in Ivančna Gorica.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 11.33 so v naselju Žlebe, občina Medvode, v podjetju večje plošče poškodovale nogo delavca. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, ki so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Novo mesto

Ob 13.20 je helikopter Slovenske vojske s v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči na Brniku prepeljal obolelo osebo iz Metlike v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 18.28 je posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik v Ilirski Bistrici v Ilirski Bistrici, od koder so prepeljali poškodovanega otroka v UKC Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu poškodovanca.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.15 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor poletela v Radlje ob Dravi, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Novo mesto

Ob 13.27 so pri naselju Breg pri Sinjem Vrhu, občina Črnomelj, v reki Kolpi našli utopljeno osebo. Gasilci PGD Črnomelj so s pomočjo čolna utopljeno osebo prepeljali na brežino in predali pristojnim službam.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.27 sta na Rudarski cesti v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so kraj zavarovali, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb, preprečili nadaljnje iztekanje motornih tekočin iz vozil ter z vpojnimi sredstvi posuli vozišče in ga očistili.

Izpostava Koper

Ob 11.57 sta na cesti pred predorom Dekani v smeri Ljubljana–Koper, občina Koper, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja na vozilih. Poškodovanih oseb v nesreči ni bilo.

Ob 12.24 so na cesti Strunjan-Belveder v občini Izola v naletu trčila štirih osebna vozila. Gasilci JZ GB Koper so posuli cestišče z vpojnim sredstvom in odklopili akumulatorje na vozilih. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so oskrbeli ponesrečeno osebo in jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Kranj

Ob 14.56 so posredovali gasilci PGD Škofja Loka in Trebija in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP na Brniku v naselju Fužine, občina Gorenja Vas-Poljane, kjer se je zgodila prometna nesreča. Trčila sta osebno vozilo in motorno kolo. Na motornem kolesu sta bili poškodovani dve osebi. Gasilci so kraj dogodka zavarovali in poškodovanima nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP in odklopili akumulatorja. Poškodovana so s helikopterjem prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.48 sta v Ulici Jožeta Jame v Ljubljani trčila avtobus in osebno vozilo. Ena oseba se je lažje poškodovala. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP. Zavarovali so kraj dogodka ter odklopili akumulator.

Ob 11.51 so na avtocesti Grosuplje–Ljubljana, kilometer pred predorom Debeli hrib, občina Grosuplje, trčila štiri vozila. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje, ki so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulatorje, posuli iztekle motorne tekočine z vpojnim sredstvom in oskrbeli dve lažje poškodovani osebi. Prevzeli so ju reševalci NMP in prepeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Ob 15.01 je prišlo do prometne nesreče osebnega vozila na avtocesti med Višnjo Goro in Grosupljem v občini Ivančna Gorica. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, PGD Stična in PGD Grosuplje, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, posuli z vpojnim sredstvom iztekle motorne tekočine in nudili pomoč dvema poškodovanima do prihoda reševalcev NMP.

Ob 15.09 je na državni cesti Moravče–Krtina pri naselju Goričica, občina Moravče, voznik osebnega vozila zadel odbojno ograjo in se prevrnil na streho. Vozilo je uničeno, voznik se ni poškodoval. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali mesto nesreče in posuli cestišče z vpojnim sredstvom. Vozilo so s tehničnim posegom postavili na cestišče in odklopili akumulator. Na kraju je bila policija in reševalci NMP Domžale, ki so preventivno pregledali voznika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.38 je na cesti Ajdovščina - Velike Žablje, občina Ajdovščina, padla kolesarka in se poškodovala. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki so do prihoda policije zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri oskrbi poškodovanke.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.11 je na Savinovi ulici v Ljubljani gorel nadstrešek ob stanovanjski hiši. Požar se je razširil z žara, ki je stal ob hiši. Ogenj je uničil velik del pročelja, okenske žaluzije, razbito je panoramsko steklo. Požar so začeli gasiti sosedje, pogasili pa so ga gasilci GB Ljubljana in PGD Bizovik.

Izpostava Maribor

Ob 5.44 je na Tovarniški cesti v Ceršaku zagorela transformatorska postaja. Gasilci PGD Šentilj in Ceršak so pogasili požar ter objekt pregledali s termovizijsko kamero. O dogodku je bil obveščen dežurni delavec Elektra Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 7.30 je v naselju Ulaka, občina Bloke, zagorel drog električne napeljave. Posredovali so gasilci PGD Velike Bloke, ki so ugotovili da je zagorelo zaradi tehnične okvare. Na kraju požara so bili prisotni delavci Elektro Ljubljana.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.52 je v naselju Marija Reka v občini Prebold zagorelo osebno vozilo. Mimoidoči so požar omejili, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Prebold-Marija Reka-Dolenja vas.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.26 je na Ulici bratov Hvalič v Kromberku, občina Nova Gorica, zagorel zabojnik za smeti. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in zabojnik, ki je v celoti zgorel, pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 17.48 je bilo na Kovaški cesti v Zrečah, v dolžini okoli 100 metrov cestišče onesnaženo z motornim oljem. Gasilci PGD Zreče so ga posuli z vpojnim sredstvom in očistili.

Izpostava Postojna

Ob 9.01 je prišlo do onesnaženja reke Pivke pri Postojnski jami, občina Postojna. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so s pomočjo čolna z sredstvom za razgrajevanje dekontaminirali površino velikosti okoli 2000 kvadratnih metrov in zajezili površino z vpojnim črevesom. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.55 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije posredovala v Čiginju, občina Tolmin, kjer sta odstranila ročno bombo mase 1,14 kg, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta shranila do uničenja v ustreznem skladišču.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.49 je zaradi počene vodovodne cevi motena oskrba s pitno vodo pri porabnikih na Ronkovi, Tomšičevi ulici in Celjski cesti v Slovenj Gradcu. Pristojne službe Komunalnega podjetja (KP) Slovenj Gradec bodo okvaro odpravile predvidoma do 12. ure.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 20.07 so na Otokih v Železnikih gasilci PGD Železniki nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP. Reševalci NMP so obolelo osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.23 so na Kamniški cesti v Vodicah gasilci PGD Vodice in GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu močnejše onemogle osebe iz objekta ter jo z logističnim vozilom prepeljali do infekcijske klinike v Ljubljani.

Ob 22.33 je na Trgu zbora odposlancev v Kočevju zaradi poškodovane vodovodne cevi v objektu puščala voda. Gasilci PGD Kočevje so zaprli glavni ventil in tako preprečili nadaljnje puščanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 13.40 so na Vodovodni ulici v Radizelu, občina Hoče-Slivnica, gasilci JZ GB Maribor z avto lestvijo nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu osebe iz prvega nadstropja do reševalnega vozila.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/