Skoči do osrednje vsebine

Podpisano pismo o nameri za projekt gospodarsko logističnega središča Feniks

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter župan Občine Brežice Ivan Molan so podpisali pismo o nameri za projekt gospodarsko logističnega središča Feniks.

Projekt Feniks predstavlja združitev gospodarskih in logističnih potencialov regije. Njegovi glavni elementi so letališče Cerklje ob Krki, poslovno-logistični park okoli letališča in poslovna cona Drnovo. Glavni cilj pa je z razvojem poslovnih con in uporabo prometnih poti skozi regijo vzpostaviti eno najpomembnejših razvojnih središč v tem delu Evrope.

Pismo o nameri v sodelovanju povezuje Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za okolje in prostor, Družbo za avtoceste Republike Slovenije, Ministrstvo za infrastrukturo in Občino Brežice.

S pismom podpisniki izražajo svojo namero, da bodo vsak na svojem področju usklajeno prispevali k temu, da se zagotovijo pogoji za začetek gospodarskih aktivnosti Gospodarskega logističnega središča Feniks v Posavju, ki je prostorsko urejeno z Uredbo o državnem prostorskem načrtu za gospodarsko središče Feniks v Posavju.

Ob podpisu pisma je minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak poudaril: »Zametek tega projekta se je začel leta 2006, ko ga je takratna vlada uvrstila v resolucijo nacionalnih projektov, kot enega izmed gospodarskih oz. razvojnih središč v Sloveniji. Ključno za zagon tega projekta pa je ureditev območja za odmetavanje nevarnega tovora iz vojaške dejavnosti, in v skladu z državnim prostorskim načrtom se del območja nameni za gospodarsko dejavnost. Zato je tudi pomemben prenos državnih zemljišč na občino Brežice, ki bo nato poskrbela za zagon dejavnosti na tem območju.«

V nadaljevanju je minister še posebej poudaril: »Na Ministrstvu za okolje in prostor bomo v okviru zakona in pooblastil izdajali vsa potrebna dovoljenja. Gre za pomemben projekt za Posavje in državo.«