Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za obrambo soorganiziralo tečaj o skupni varnostni in obrambni politiki EU

Ministrstvo za obrambo ter Evropska varnostna in obrambna akademija sta med 25. in 29. aprilom v Bruslju organizirala seznanitveni tečaj o skupni varnostni in obrambni politiki EU.

Tečaj, ki je sestavni del usposabljanja EU o skupni varnostni in obrambni politiki, je bil namenjen spodbujanju boljšega razumevanja civilnih in vojaških vidikov tega dela skupne politike. Udeležilo se ga je 37 predstavnikov držav članic EU in tretjih držav Turčije in Kolumbije.

Pozdravni nagovor na tečaju so imeli stalna predstavnica Republike Slovenije pri Političnem in varnostnem odboru Veronika Boškovič Pohar, Sven Biscop iz Evropske varnostne in obrambne akademije ter Simone Coccia iz Evropske službe za zunanje delovanje. Na tečaju so kot predavatelji nastopili akademiki in eksperti z institucij EU, ki delo opravljajo na področju skupne varnostne in obrambne politike EU. Po načelu integrativnega oziroma celostnega pristopa do navedenega področja so obravnavali različne vidike skupne varnostne politike, kot so krizno upravljanje in odločanje, sodelovanje s partnerji, vloga delegacij EU, misije in operacije EU, kot tudi sodobne izzive, povezane z razvojem informacijske tehnologije ter trenutne varnostne izzive v Evropi in njeni soseščini. Udeleženci iz različnih ministrstev in služb so poleg aktivne udeležbe na tečaju, ki je pomembnejši del usposabljanja skupne varnostne in obrambne politike, opravili internetno usposabljanje in ob koncu pridobili certifikat.

Slovenija je kot organizatorka tečaja na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri EU  v Bruslju organizirala sprejem, kjer je imel pozdravni nagovor vodja obrambnega oddelka na stalnem predstavništvu Uroš Lampret.

Udeleženci na balkonu velike dvorane s sedeži razporejenimi v koncentričnih krogih. V ozadju so veliki zasloni in zastave držav članic EU

Ministrstvo za obrambo ter Evropska varnostna in obrambna akademija sta v Bruslju organizirala seznanitveni tečaj o skupni varnostni in obrambni politiki EU | Avtor: Obrambni oddelek na stalnem predstavništvu v Bruslju

1 / 2