Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na praznovanju Bralne značke

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila prireditve, ki so jo ob zaključku praznovanj 60-letnice Bralne značke pripravili Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS. V Cankarjevem domu so se letos zbrali zaslužni mentorji in ustvarjalci, ki jih povezuje ljubezen do branja, knjig in mladih bralcev. Ministrico je sprejel predsednik društva Bralna značka Slovenije, tržaški Slovenec, pesnik in pisatelj Marko Kravos.

Ministrica z nagrajenkama Hanuš in Duhovnik v pogovoru.

Ministrica z Andrejo Duhovnik Antoni in Olgo Lupinc. | Avtor Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 7

Ob tej priložnosti so dolgoletnim sodelavcem, mentorjem branja podelili tudi priznanja, med njimi so bile tudi tri pomembne Slovenke, ki so in še vedno ljubezen do branja širijo pri naših rojakih po svetu in v zamejstvu. Ministrica je tako za priznanje za izjemno mentorsko delo na področju bralne kulture in bralne značke čestitala Olgi Lupinc iz slovenskih šol v Italiji in Barbari Hanuš, dolgoletni učiteljici dopolnilnega pouka slovenščine v Bosni in Hercegovini, ki je še vedno aktivna na področju branja v več jezikovnem okolju ter Andreji Duhovnik Antoni, pedagoški svetovalki za slovenske šole v Italiji in članici programskega odbora Društva Bralna značka Slovenije, ki je prejela zlato priznanje za izjemne dosežke pri razvoju bralne kulture in Bralne značke na nacionalni ravni.

Bralna značka ima pomembno vlogo pri krepitvi slovenske besede tudi med slovenski otroci v zamejstvu in v izseljenstvu, saj mlade rojake v njihovem prostem času spodbuja k prostovoljnem branju slovenske literature po njihovi izbiri.