Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin s hrvaškim kolegom o sodelovanju med državama

Na povabilo ministra za obrambo Republike Hrvaške dr. Maria Banožića je minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin skupaj z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Robertom Glavašem obiskal Republiko Hrvaško.

Ministra Tonin in Banožić sta v začetku pogovorov spregovorila o situaciji v Ukrajini in pomoči, ki jo obe državi zagotavljata Ukrajincem. Izmenjala sta izkušnje pri transportu opreme in možnost sodelovanja pri tem z ostalimi zaveznicami.

V nadaljevanju sta ministra izpostavila tudi zaostrovanje razmer na Zahodnem Balkanu in nujnost prisotnosti mednarodne misije na tem območju. 

Sodelovanje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško je na obrambnem in vojaškem področju zelo dobro. Minister Tonin se je hrvaškemu kolegu zahvalil tudi za pomoč pri gašenju požara nad Preddvorom, kjer je sodelovalo hrvaško letalo canadair. Državi sodelujeta tudi na področju vojaških usposabljanj, hrvaška vojska bo sodelovala tudi na letošnji vaji Preskok, ki bo jeseni v Sloveniji. Na današnjem obisku sta se ministra pogovarjala tudi o možnostih uporabe hrvaških vadišč. Načelnika obeh vojska sta se pogovarjala tudi o vojaškem šolstvu in se dogovorila tudi za nadaljnjo izmenjavo izkušenj na tem področju. 

Skupinska fotografija ministrov, načelnikov štabov in članov delegacij ministrstev

Na povabilo ministra za obrambo Republike Hrvaške dr. Maria Banožića je minister za obrambo Republike Slovenije mag.Matej Tonin skupaj z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Robertom Glavašem obiskal Republiko Hrvaško | Avtor: Monika Sušanj

1 / 2