Skoči do osrednje vsebine

50 let delovanja slovenskega društva Simon Gregorčič na Švedskem

Slovensko društvo Simon Gregorčič iz Köpinga na Švedskem je konec aprila 2022 obeležilo 50-letnico svojega delovanja. Köping je industrijsko mesto z okrog 18.000 prebivalci 150 km zahodno od Stockholma, kamor je večina Slovencev prišla v 60ih letih prejšnjega stoletja.

Na povabilo slovenskega društva iz Köpinga se je prireditve ob okroglem jubileju udeležil tudi veleposlanik Edvin Skrt in v svojem nagovoru poudaril, da so Slovenci po svetu neodtujljiv del slovenskega naroda in da slovenstvo, ki ga gojijo Slovenci na Švedskem, v Sloveniji cenimo. Pohvalil je ohranjanje slovenske identitete, običajev in zlasti slovenskega jezika. Izrazil je upanje, da bi Slovenci na Švedskem tudi v prihodnje ohranjali povezanost med seboj in s Slovenijo ter pri tem ponudil nadaljnjo podporo veleposlaništva in slovenske vlade.

Ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Švedsko se je veleposlanik zahvalil vsem, ki so se leta 1991 aktivno zavzeli za mednarodno priznanje Slovenije s strani Švedske ter za vsak prispevek posameznikov pri krepitvi vezi med prijateljskima državama.

Društvu in njegovemu predsedniku Alojzu Macuhu je veleposlanik predal priznanji Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Prav tako je ob njegovem zlatem jubileju društvu podelil priznanje in zahvalo veleposlaništva.

 Na Švedskem deluje devet slovenskih društev, ki so povezana pod okriljem Slovenske zveze na Švedskem.

veleposlanik izroča priznanje gospodu Macuhu, v ospredju sedijo ljudje, v ozadju slovenska in švedska zastava

Veleposlanik Edvin Skrt in predsednik društva Alojz Macuh