Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. maja 2022.

Neurje

 

V nedeljo je območja občin Brežice, Krško, Sevnica, Mokronog-Trebelno, Novo mesto in Kozje zajelo neurje z obilnim deževjem. V povezavi s tem je bilo zabeleženo skupno 33 dogodkov. Največ od teh (17) je bilo zabeleženih na območju občine Krško. V večini primerov je meteorna voda zalila kletne prostore objektov, v enem od teh razstavne prostore muzeja, na cestišča in dvorišča je nanesla blato, kamenje in vejevje. Preko cest se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov, pri čemer so bile nekatere zaradi nanešenega materiala neprevozne. Pri sanaciji posledic neurja so bili udeleženi gasilci 13 gasilskih enot, ki so opravili izčrpavanja meteorne vode iz poplavljenih prostorov objektov in izvedli preventivne ukrepe za zaščito ogroženih objektov. Delavci cestnih in komunalnih podjetij so opravili odstranjevanje zaradi plazov nanešenega materiala s cestišč.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.28 so se na planini Viševnik, občina Bohinj, izgubili tuji planinci. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so nepoškodovane planince pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.41 je na poti s Kremžarjevega vrha, občina Slovenj Gradec, pohodnik padel ter si poškodoval nogo. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanca oskrbeli ter ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 0.31 je pri sestopu z Mengeške koče oseba prestopila ograjo cestišča ter padla 20 metrov po hribu navzdol. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik, ki so skupaj z mimoidočimi osebo prenesli na cesto, kjer so jo oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana.

Ob 1.47 je pri sestopu z Rožnika v Ljubljani oseba padla in zlomila nogo. Pripadniki gorskih reševalcev GRS Ljubljana in gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so osebo prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.10 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel v Ljutomer, od koder naj bi prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Med posredovanjem je obolela oseba umrla. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ljutomer so zavarovali kraj pristanka helikopterja. Posredovali so tudi reševalci NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.24 je v naselju Podulce, občina Krško, osebno trčilo v počitniški objekt. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom izvlekli vozilo na cestišče in odstranili na varen kraj. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo ustrezno oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Kranj

Ob 21.35 se je na Cesti Toneta Tomšiča na Jesenicah osebno vozilo zaletelo v drog javne razsvetljave. Pri tem se ni nihče poškodoval. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine ter očistili del cestišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.22 sta na regionalni cesti Ribnica–Ljubljana, pri naselju Prilesje trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ribnica so do prihoda reševalcev NMP oskrbeli dve lažje poškodovani osebi. Odklopili so akumulatorja vozil ter cestišče posuli z vpojni sredstvom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.44 je v naselju Podkraj v občini Ajdovščina osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Poškodovanih ni bilo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč Policiji.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.55 je na avtocesti pred izvozom Novo mesto vzhod, v smeri Brežic, občina Novo mesto, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vrata poškodovanega vozila, odklopili akumulator na vozilu in pomagali pri prenosu poškodovane osebe. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so poškodovano oskrbeli na kraju in jo odpeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 9.42 se je na Cesti Staneta Žagarja v Kranju kadil dim izpod kuhalne plošče v kuhinji stanovanja večstanovanjskega objekta, smrdelo je po zažgani plastiki. Gasilci GARS Kranj so zaznali prisoten vonj po smojenju. Pregledali so kuhalno ploščo in ugotovili, da je vzrok dimljenja pregretje plošče. Odklopili so varovalko in lastniku odsvetovali uporabo plošče.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.53 je v naselju Podstrmec, občina Velike Lašče, med pretakanju vnetljivih tekočin prišlo do požara v garaži, ki se je hitro razširil na inventar v prostoru. Lastnik je pričel z gašenjem požara. Gasilci PGD Karlovica so dokončno pogasili požar, iznesli poškodovano opremo in nevarne snovi, prezračili in pregledali prostor s termovizijsko kamero ter namestili pivnike na odtoke ter preprečili iztekanje olj.

Ob 17.16 je v naselju Ponova vas, občina Grosuplje, med popravilom motornega kolesa prišlo do eksplozije plinov nevarne snovi in požara v delavnici. Požar se je razširil tudi v pritlične prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Grosuplje, Ponova vas, Št. Jurij, Šmarje - Sap in GB Ljubljana so pogasili požar. V požaru se je huje poškodovala ena oseba, kateri so gasilci do prihoda reševalcev NMP ZD Ivančna Gorica in UKC Ljubljana nudili prvo pomoč. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 18.15 so se v naselju Velika Loka, občina Grosuplje, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Velika Loka požar pogasili, očistili dimnik izgorelih saj ter pregledali dimniško tuljavo. Občanu so odsvetovali kurjenje do pregleda dimniške tuljave pooblaščenega dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 18.15 je v Gozdni ulici v naselju Spodnje Hoče, občina Hoče–Slivnica, gorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar so stanovalci sami delno pogasili pred prihodom gasilcev Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Hoče, ki so nato požar dokončno pogasili, objekt pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.20 so v naselju Serdica, občina Rogaševci, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Serdica, Sveti Jurij, Nuskova in Rogašovci so nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimnik in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.00 je v Dobrovniku zagorelo ostrešje objekta, ki je bilo pokrito s trstiko. Zgorelo je okoli 6 kvadratnih metrov ostrešja. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrovnik in poškodovano ostrešje prekrili s folijo.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.07 je ob cesti Črnomelj–Semič v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorela lesena avtobusna postaja. Gasilci PGD Črnomelj so požar omejili in pogasili. Objekt je uničen. Na kraju so bili prisotni policisti.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.43 je v Vorančevi ulici v Radljah ob Dravi, lastnica opazila dim v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zadimljene prostore prezračili, pregledali s termovizijsko kamero ter do prihoda reševalcev ZRCK Ravne na Koroškem nudili prvo pomoč osebi, ki se je nadihala dima. Oseba je bila z reševalnim vozilom prepeljana v SB Slovenj Gradec. Gasilci so zaradi povečane koncentracije monoksida v prostoru odsvetovali kurjenje do pregleda kurilne naprave.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.34 je v ulici Prašnikarjev drevored ob nogometnem igrišču v Kamniku zagorel hibridni avto volvo V 90. Požar so pogasili gasilci PGD Kamnik. Vozilo je uničeno. Vzrok požara ni znan.

Izpostava Maribor

Ob 2.07 je v Zgornjem Dupleku v občini Duplek pod nadstreškom zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je zajel tudi nadstrešek so gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane omejili in pogasili.

Ob 9.57 je v naselju Urh, občina Slovenska Bistrica, ob vozišču gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Tinje in Zgornja Bistrica.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 7.02 so v Spodnjih Škofijah v občini Koper gasilci JZ GB Koper zaradi nepogašenega kurišča pogasili požar trave in trstičja na površini okoli 1500 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.58 je v Borovnici gorelo v bližini čistilne naprave. Požar trave in podrasti na površini okoli 500 kvadratnih metrov sta pogasila gasilca PGD Borovnica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 00.20 sta na Ukmarjevi ulici v Luciji, občina Piran, v neposredni bližini stanovanjskega bloka gorela 1000 litrska zabojnika za odpadke. Gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje so pogasili požar, ki je en zabojnik uničil in drugega poškodoval.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 16.17 je Pod Gabri v Celju v stanovanju stanovanjskega bloka prišlo do električnega stika na sušilnem stroju. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka izklopili sušini stroj iz električnega omrežja in prezračili stanovanje. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 22.29 je v Stanetovi ulici v Celju občan zaznal vonj po bencinu iz odtoka v stanovanju. Gasilci PGE Celje so z merilno napravo in pH lističi merili morebitno vsebnost nevarnih snovi v stanovanju, vendar ni bilo zaznanih nobenih posebnosti.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.13 se je na Tržaški cesti v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta širil vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana so pregledali prostore in izmerili prisotnost nevarnih plinov. Znakov puščanja plina ali smrada po plinu ni bilo. Plinsko napeljavo je tudi preverila dežurna ekipa podjetja Energetik. Gasilci so s pomočjo termovizijske kamere preverili tudi električne naprave, na katerih pa tudi niso zaznali povišane temperature.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 18.17 je občan opazil da pri Splavarski brvi poleg meteorne vode v reko Savinjo v Celju izteka nevarna snov karamelne barve z vonjem po redčilu. Gasilca PGE Celje sta ob prihodu na kraj zaznala vonj, ki je bolj spominjal na nafto oz. bencin. Sledi na površju ni bilo opaziti, meteorna voda pa je bila nekoliko kalna. Izmerila sta ph vrednost v vodi pri iztoku iz jaška in nižje pri mostu čez Savinjo v Ulici XIV. Divizije. Posebnosti nista zaznala.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.46 so v Gorenji Stari vasi, občina Šentjernej, opazili naftni madež v potoku Pendirjevka. Gasilci GRC Novo mesto ter PGD Šentjernej in Stara vas-Loka so na potoku postavili pivnike in vodno zaveso. O dogodku so obveščeni policisti in inšpektorji.

Ob 17.12 so na gladini reke Krke pri Dobravi pri Škocjanu, občina Šentjernej, opazili onesnaženje s fekalijami. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so postavili pivnike in lovilno zaveso. Obveščeni so bili policisti in inšpektor za okolje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 20.23 je bila Pod gričem v Nadgorici, občina Ljubljana, najdena protioklepna mina iz obdobja 2. sv. vojne. Pripadnika državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarno najdbo odstranila in jo uničila na varnem kraju.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 10.08 so v naselju Brezovica, občina Radovljica, gasilci PGD Kropa s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem NMP Radovljica omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 10.15 se je v stanovanjskem bloku na Golniku, občina Kranj, pokvarilo dvigalo, v njem pa je ostala ujeta ena oseba. Gasilci GARS Kranj so jo s tehničnim posegom rešili in obvestili pristojnega serviserja.

Ob 14.40 se je na vozišče magistralne ceste Kranj–Medvode, občina Kranj, podrlo drevo in oviralo promet. Gasilci GARS Kranj so odstranili podrto drevo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.10 so v Pegamovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč starejši oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP in pri prenosu obolele do reševalnega vozila.

Ob 11.35 so v Rožni ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu težje osebe iz reševalnega vozila v stanovanje v drugem nadstropju večstanovanjskega objekta.

Ob 15.26 so na Kvedrovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in v njem naleteli na mrtvo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 15.49 si je pri Treh ribnikih v Mariboru na težko dostopnem terenu tekačica poškodovala gleženj. Gasilci JZ GB Maribor so nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.48 so v Ljutomeru gasilci PGD Ljutomer nudili pomoč reševalcem ZD Ljutomer pri prenosu obolele osebe iz prvega nadstropja stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.05 so v Knezdolu v občini Trbovlje gasilci PGD Trbovlje razžagali in s cestišča odstranili drevo, ki je ogrožalo varnost prometa.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/