Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. aprila 2022

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 13.35 je v naselju Lemberg pri Šmarju v občini Šmarje pri Jelšah na motokros progi padel in se poškodoval motorist. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šmarje pri Jelšah in PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so poškodovanca prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.18 se je na gozdni poti med Rovo in Kolovcem, občina Domžale, nahajala neodzivna oseba. Gasilci PGD Rova in Radomlje so osebo oživljali do prihoda reševalcev NMP Domžale. Zdravnik je potrdil smrt. Aktivirani so bili tudi reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. Pokojno osebo je prevzela pogrebna služba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.31 se je v Bovcu na letališču pri pristanku s padalom poškodoval padalec. Gasilci PGD Bovec so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Tolmin. V nadaljnjo oskrbo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa je poškodovanca prepeljala s helikopterjem posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik.

Izpostava Ptuj

Ob 14.43 se je na Ormoški cesti na Ptuju pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 18.39 je v naselju Jelša, občina Šmartno pri Litiji, občan padel z lestve okoli štiri metre globoko in se hudo poškodoval po glavi. Gasilci PGD Kostrevnica in Liberga so nudili pomoč reševalcem in zdravniku Zdravstvenega doma (ZD) Litija pri oskrbi poškodovanca. V UKC Ljubljana ga je prepeljal helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo HNMP na krovu.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 10.30 je helikopter SV z medicinsko ekipo za sekundarne prevoze UKC Ljubljana na krovu prepeljal obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Slovenj Gradec.

Ob 11.40 je policijski helikopter LPE z medicinsko ekipo za sekundarne prevoze UKC Ljubljana na krovu prepeljal obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Murska Sobota.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.41 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor poletel v Radlje ob Dravi, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.59 sta na cesti Boštanj–Vrhovo v občini Sevnica trčili osebni vozili. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, odstranili vozili s cestišča, oskrbeli ponesrečenega do prihoda reševalcev in ga prenesli v reševalno vozilo. Po razlitih motornih tekočinah so posuli vpojna sredstva, očistili cestišče ter nudili pomoč policiji in vlečni službi pri nalaganju vozil. Reševalci NMP Sevnica so tri osebe prepeljali v ZD Sevnica in jih preventivno pregledali ter eno prepeljali v Urgenco Brežice. Cesta je bila zaprta za ves promet.

Izpostava Celje

Ob 15.17 sta na cesti v naselju Osredek pri Zrečah v občini Zreče čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom iz vozil rešili dve poškodovani osebi ter nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovancev do reševalnega vozila in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so dve poškodovani osebi odpeljali v SB Celje.

Ob 18.47 sta na Mariborski cesti v Celju trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so jo oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.43 je v ulici Na Livadi na Vrhniki padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč zdravniku ZD Vrhnika in reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi ponesrečenega. Z reševalnim vozilom je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 22.49 je na cesti med Škrbino in Lipo, občina Komen, padel motorist in se pri tem poškodoval. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. Voznik motornega kolesa je bil prepeljan v SB Šempeter.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.17 je v ulici Pot v Lešje v Vojniku zagorel odpadni material pred mehanično delavnico. Gasilci PGD Vojnik in Škofja vas so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 8.40 je zagorelo v kopalnici stanovanja v Šolski ulici v Luciji, občina Piran. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Sečovlje so izklopili električne varovalke in pogasili požar, ki je osmodil celotno kopalnico. S prezračevalnikom so prezračili stanovanje in hodnik bloka. Najverjetneje je zagorelo zaradi stika v bojlerju.

Izpostava Kranj

Ob 10.56 so se v Hlebcah, občina Radovljica, vnele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Hlebce so nadzorovali izgorevanje saj in obvestili dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 19.41 je v bazenskem kompleksu v Rušah zagorel sušilec za lase. Že pred prihodom gasilcem so delavci sami pogasili manjši požar. Gasilci PGD Ruše so prezračili in s termovizijsko kamero preventivno pregledali prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.54 so zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta v Kredu, občina Kobarid. Gasilci PGD Kobarid so goreče saje pogasili, s termovizijsko kamero opravili pregled in dimnik delno očistili.

Izpostava Postojna

Ob 20.10 so bili na Poti na Ulako v Starem trgu, občina Loška dolina, zadimljeni prostori v prvem nadstropju stanovanjskega objekta, zaradi zamašenega dimnika. Gasilci PGD Stari trg so pregledali in prezračili prostore in odsvetovali kurjenje do temeljitega čiščenja s strani dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.44 je na avtocesti med priključkom Celje zahod in Celje center, smer Ljubljana–Maribor, občina Celje, zagorelo v predelu izpušnega sistema na tovornem vozilu. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pogasili začetni požar.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.16 je v Kromberku, občina Nova Gorica, zagorel avtodom. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 14.52 je v Tiroseku v občini Gornji Grad zagorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Nova Štifta in Gornji Grad so požar omejili in pogasili.

Izpostava Koper

Ob 9.22 je v Strunjanu, občina Piran, tlel štor. Gasilci JZ GB Koper so pogasili tleč štor in požar na površini okoli desetih kvadratnih metrov

Izpostava Ljubljana

Ob 14.10 je v Ohonici, občina Borovnica, ob železniški progi ogenj ušel z nenadzorovanega kurišča. Gasilci PGD Borovnica so pogasili kurišče in okoli 30 kvadratnih metrov podrasti ob progi.

Izpostava Maribor

Ob 14.25 je na Hitri cesti v Mariboru med pasovoma gorela suha trava. Požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 9.18 je na Cesti prvih borcev v Brežicah iztekalo motorno olje iz osebnega vozila in onesnažilo okoli pet kvadratnih metrov parkirišča. Gasilci PGE Krško so po izteklem motornem olju posuli vpojna sredstva in očistili kraj onesnaženja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.16 je v Kromberku, občina Nova Gorica, občan pri urejanju okolice hiše naletel na Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in spravila na varno do uničenja tri topovske granate, kalibra 75 mm, dva topovska vžigalnika kalibra 75 mm in tri topovske vžigalnike kalibra 65 mm. Skupna teža vseh najdb je 22,2 kg. Vse nevarne najdbe so italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 11.00 sta v naselju Kamnica nad Volčami v občini Tolmin pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.21 sta v naselju Ravnica, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in shranila na varno v skladišče do uničenja najdene tri topovske granate različnih kalibrov iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 09 17 so v Senovici v občini Šmarje pri Jelšah gasilci PGD Šmarje nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 18.15 je na Cesti Staneta Žagarja v Kranju v stanovanju ostala zaklenjena oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in osebi omogočili izstop.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.28 je v Gotski ulici v Ljubljani na balkonu stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe nepremično ležala starejša občanka. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so na balkon vstopili s pomočjo lestve in reševalcem NMP Ljubljana ter policistom omogočili dostop. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu občanke do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 17.08 so v Mazijevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije skozi okno vstopili v stanovanje v prvem nadstropju večstanovanjske stavbe, odklenili vhodna vrata in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe. Reševalcem so pomagali pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 17.34 so v Zgornji Bistrici, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Bistrica odstranili drevo, ki je ogrožalo sprehajalce.

Izpostava Trbovlje

Ob 4.44 so na Vodenski cesti v Trbovljah gasilci s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter reševalcem NMP omogočili dostop do onemoglih oseb.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

– prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

metra od roba kresa,

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi

materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

– kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

– ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

– pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

– prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

– na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

– če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno

pristojne gasilske enote.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja, tudi kurjenja kresov v naravnem okolju, ali/ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja (npr. bivalno okolje). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja prepričati, kakšne so morebitne omejitve in prepovedi na konkretnem območju, kjer nameravate kuriti kres.