Skoči do osrednje vsebine

Mednarodna romska konferenca

V četrtek, 28. 4. 2022, je v organizaciji Zveze za razvoj romske skupnosti Preporod, Ljudske univerze Lendava in drugih, v Raziskovalno izobraževalnem središču dvorca Rakičan potekala mednarodna romska konferenca, ki se jo je udeležil tudi direktor Urada Vlade RS za narodnosti, mag. Stanko Baluh, s sodelavko.

Konferenca je imela tri sklope. V prvem sklopu so bile podane predstavitve o Romih v nacionalni in transnacionalni perspektivi s strani različnih institucij iz Slovenije, Hrvaške in Velike Britanije. Mag. Stanko Baluh je predstavil model organiziranosti dela z romsko skupnostjo v Sloveniji. V drugem sklopu so bili predstavljeni primeri dobrih praks iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Severne Makedonije. Sledila je okrogla miza, v kateri so sodelujoči gostje iz Srbije, Hrvaške, Madžarske in Severne Makedonije izmenjevali mnenja in izkušnje glede opolnomočenja romske skupnosti.

Ob mednarodni konferenci je bila v Dvorcu Rakičan na ogled tudi fotografska razstava Sandija Horvata z naslovom Ona je … Razstavljenih je bilo deset portretov romskih žensk s sporočilom, da ima vsaka Rominja pravico biti izobražena, zaposlena, uspešna in svobodna.