Skoči do osrednje vsebine

Izjava ob evropskem dnevu medgeneracijske solidarnosti

V Sloveniji in tudi drugih evropskih državah 29. aprila obeležujemo dan medgeneracijske solidarnosti. Minister Janez Cigler Kralj ob tem poudarja, »da demografski izzivi zahtevajo ukrepanje na vseh ravneh: evropski, nacionalni, regionalni in lokalni. Pri sprejemanju slehernega ukrepa se moramo zavedati, da smo vse generacije ena skupnost. V njej je vsaka generacija enako potrebna in dragocena. Zato smo na ministrstvu v tem mandatu sprejemali ukrepe, pomembne za vse generacije.«

Zaradi vse daljše življenjske dobe in nizke rodnosti se spreminjajo razmerja med generacijami. Demografske projekcije napovedujejo Sloveniji v prihodnjih desetletjih mesto v skupini evropskih držav z nadpovprečnim deležem starejšega prebivalstva. Zato bodo uspešni odzivi na demografske spremembe le tisti, ki upoštevajo interese in koristi vseh generacij. Idejo, da sveta nismo dobili v upravljanje od naših prednikov, temveč smo si ga sposodili od naših potomcev lahko uspešno povežemo z idejo medgeneracijske solidarnosti in sodelovanja.

Konec aprila mineva trinajst let od mednarodne konference ,,Medgeneracijska solidarnost za družbe sožitja in socialne povezanosti,'' ki ga je Slovenija organizirala v času prvega predsedovanja Svetu Evropske unije leta 2008. Na tej konferenci je bil med zaključki tudi predlog za obeležitev 29. aprila kot evropskega dneva medgeneracijske solidarnosti.

Tudi s pomočjo tedanje konference o medgeneracijski solidarnosti smo postali pozornejši do izzivov in priložnosti, ki izhajajo iz demografskih sprememb s katerimi se sooča vsa Evropska unija.

Lani je Slovenija drugič predsedovala Svetu Evropske unije. Tudi v svojem drugem predsedovanju smo organizirali konferenco, ki se je dotikala demografskih sprememb in medgeneracijskega sodelovanja. Njen naslov je bil Človekove pravice za vse starosti: Spodbujanje vseživljenjskega vidika in medgeneracijskega sodelovanja za spoprijemanje s starizmom. Tudi s to konferenco se je Slovenija zavezala, da bo upoštevanje medgeneracijskega vidika stalnica pri njenem odzivanju na staranje prebivalstva.