Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. aprila 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 12.24 so v naselju Gorišnica v istoimenski občini gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Moškanjci nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ptuj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 22.47 je na Cesti v Kleče v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo v gradbeno jamo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, osebo s pomočjo stikalne lestve rešili iz jame in v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.14 so na cesti Črnomelj–Ručetna vas pri naselju Petrova vas, občina Črnomelj, trčila tri osebna vozila. Reševalci NMP Črnomelj in Zdravstvenega doma (ZD) Metlika so s tremi vozili odpeljali pet poškodovanih oseb v novomeško bolnišnico. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem, odklopili akumulatorje na vozilih in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Dežurni delavec cestnega podjetja je počistil cesto.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.04 sta na regionalni cesti Izlake–Orehovica v naselju Medijske toplice, občina Zagorje ob Savi, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Zagorje-mesto in Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri usmerjanju prometa in pri izvleki vozila. Reševalci NMP Zagorje ob Savi so oskrbeli eno poškodovano osebo. Na kraju je bila prisotna patrulja Policijske postaje (PP) Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.38 so gorele saje v dimniku gostilne na Mariborski cesti v Celju. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Celje–Gaberje so nadzorovali do izgoretja saj, objekt pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenja do pregleda dimnikarske službe.

Izpostava Koper

Ob 2.54 je na Cereju pri Hrvatinih, občina Koper, gorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Hrvatini so lokalizirali in pogasili požar. V požaru se je ena oseba nadihala dima, katero so pregledali in oskrbeli reševalci Reševalne službe slovenske Istre. Na kraju dogodka je bil tudi dežurni Elektra Primorske.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.24 so na Opekarski cesti, občina Ribnica, zagorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ribnica so nadzirali izgorevanje saj, pregledali dimno tuljavo s termovizijsko kamero in odsvetovali nadaljnje kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Ob 10.06 so se v naselju Zabočevo, občina Borovnica, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Brezovica pri Borovnici so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo izgorelih saj ter lastniku odsvetovali kurjenje do pregleda pooblaščenega dimnikarja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.25 so v Modrejcah, občina Tolmin, tlele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Most na Soči so goreče saje pogasli, očistili dimniško tuljavo in jo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 15.34 so v naselju Koritnice, občina Ilirska Bistrica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Koritnice in Knežak so požar pogasili, očistili dimno tuljavo, jo pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 15.25 je v bližini naselja Krkavče, občina Koper, gorela trava. Požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.22 je na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu občanka opazila pene v potoku Homšnica. Gasilci PGD Slovenj Gradec in policisti so pregledali potok in izmerili PH vrednost. Pogina rib in onesnaženja ni bilo zaznati. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.43 je v Ulici Frankolovskih žrtev v Celju zaradi dotrajane vodovodne pipe iztekala voda po stanovanju. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in poskušali zapreti ventile, vendar jih zaradi dotrajanosti niso mogli. Okvaro bo odpravil lastnik stanovanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.16 so v Brajnikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana posredovali, kjer so s pomočjo lestve vstopili skozi okno v stanovanje ter tako omogočili vstop reševalcem NMP in policiji do onemogle osebe.

Ob 3.37 so na Dunajski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v poslovnem objektu zaprli ventil na dovodu vode zaradi počene cevi na grelniku vode.

Ob 23.20 je na Cesti komandanta Staneta v Medvodah zaradi poškodovanega vodovoda iztekala voda iz stanovanja. Gasilci PGD Preska-Medvode so zaprli glavni ventili in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 12.02 so na Borštnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalcem NMP Maribor so tako omogočili dostop do onemogle osebe in nudili pomoč pri njenem prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.43 so v Doliču, občina Kuzma, gasilci PGD Gornji Slaveči iz zamašenega sistema za odvajanje meteorne vode izčrpali kubični meter vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.13 so v Beblerjevi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Izpostava Ptuj

Ob 8.43 se je na cesto Cirkulane–Gradišča v občini Cirkulane podrlo drevo in poškodovalo napeljavo javne razsvetljave. Drevo so odstranili gasilci PGD Cirkulane.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

OPOZORILO

 

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

 

– prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

metra od roba kresa,

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi

materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

– kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

– ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

– pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

– prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

– na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

– če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno

pristojne gasilske enote.

 

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja, tudi kurjenja kresov v naravnem okolju, ali/ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja (npr. bivalno okolje). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja prepričati, kakšne so morebitne omejitve in prepovedi na konkretnem območju, kjer nameravate kuriti kres.