Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. aprila 2022.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.25 je v naselju Črnolica v občini Šentjur osebno vozilo zapeljalo z vozišča v obcestni jarek in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in vozilo postavili nazaj na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 15.48 sta na Kovinarski ulici v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 16.53 je na cesti Škofja Loka–Bukovica, občina Škofja Loka, osebno vozilo zapeljalo z vozišče in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Škofja Loka so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, vozilo izvlekli nazaj na vozišče in postavili na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.52 je med naseljema Marindol in Miliči, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pomagali pri prenosu ponesrečenca. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj so osebo oskrbeli in pripeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 20.45 so v Poljanah pri Žužemberku, občina Žužemberk, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Žužemberk in Križi so požar pogasili, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero ter ga očistili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.41 je na Obvozni cesti v Ljubljani zagorela avto prikolica. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pogasili požar in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 7.15 je v Ulici bratov Učakar v Ljubljani zagorel kup dračja. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 20.56 je na dveh lokacijah v bližini naselja Smrekec, občina Grosuplje, na močno zaraščenem terenu gorel kosovni odpad. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Izpostava Maribor

Ob 16.23 sta pri Slivniškem jezeru v naselju Slivnica pri Mariboru, občina Hoče - Slivnica, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Hotinja vas.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.11 je v naselju Krapje, občina Ljutomer, pri gramoznici podjetja gorela plinska jeklenka. Gasilci PGD Spodnje Krapje, Zgornje Krapje in Ljutomer so požar pogasili, zaprli ventil na jeklenki in jo ohladili.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.26 sta ob Zagrebški cesti v Novem mestu goreli podrast in stelja v gozdu. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 12.17 so na Mariborski cesti v Celju pred nakupovalnim centrom zagoreli odpadki v betonskem košu za smeti. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.26 je na Šaranovičevi cesti v naselju Vir, občina Domžale, na bencinskem servisu izteklo okoli 20 litrov bencina. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so po vozišču razlito gorivo posuli z absorbentom.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.45 je v bližini naselja Volarje, občina Tolmin, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno najdene različne kose neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži 31,26 kilogramov. Najdbe izvirajo iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 18.19 je na Zajčevi cesti v Komendi ob močnem nalivu meteorna voda skozi ostrešje zalila objekt. Gasilci PGD Komenda in Moste so popravili kritino na strehi in obrisali vodo.

Izpostava Maribor

Ob 8.32 so na Ruški cesti v Mariboru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v drugem nadstropju do reševalnega vozila reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor.

Ob 20.28 so v Ipavčevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo lestve čez balkon vstopili v stanovanje, ga odprli in tako invalidni osebi omogočili vstop v svoje stanovanje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.24 so v naselju Očeslavci, občina Gornja Radgona, gasilci PGD Gornja Radgona s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter tako omogočili vstop policistom in reševalcem NMP do mrtve osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.55 je na Ulici 1. junija v Trbovljah na poslovnem objektu visel leseni opaž, ki je ogrožal pešce in parkirana vozila ob objektu. Opaž sta odstranila gasilca PGD Trbovlje-mesto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

 – prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kresa,

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

– kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

– ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

– pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

– prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

– na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

– če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja, tudi kurjenja kresov v naravnem okolju, ali/ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja (npr. bivalno okolje). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja prepričati, kakšne so morebitne omejitve in prepovedi na konkretnem območju, kjer nameravate kuriti kres.