Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. aprila 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 8.09 je v Kočevju posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), kjer je iz tamkajšnjega zdravstvenega doma v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana prepeljal obolelo osebo. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje, ki so tudi pomagali pri prenosu bolnika.

Ob 18.31 je v naselju Podplešivica, občina Brezovica, nenadno obolela oseba. Gasilci PGD Notranje Gorica-Plešivica so osebi nudili prvo pomoč z oživljanjem do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana. Kljub hitri intervenciji reševalnih služb je oseba umrla na kraju dogodka.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.02 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne medicinske ekipe UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Murska Sobota v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.21 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne medicinske ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz SB Slovenj Gradec v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 4.30 so na avtocesti Ljubljana–Karavanke v neposredni bližini počivališča Voklo, občina Šenčur, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulatorje in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.36 so na avtocestnem odseku Ljubljana–Vrhnika v občini Brezovica v naletu trčili dve vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana in odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanega so pregledali reševalci NMP Ljubljana. V nesreči sta bili dve vozili poškodovani.

Izpostava Maribor

Ob 18.00 sta na cesti Lokanja vas–Črešnjevec v občini Slovenska Bistrica trčili osebni vozili, pri čemer je eno vozilo odbilo s cestišča, drugo pa se je po prevračanju ustavilo na bližnji njivi. Posredovali so gasilci PGD Slovenska Bistrica, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovani osebi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.25 je na Vinarski cesti v Vipavi kolesar zbil peško. Lažje poškodovano peško so na kraju oskrbeli reševalci NMP. Gasilca Gasilsko reševalne službe (GRC) Ajdovščina sta zavarovala kraj dogodka.

Ob 14.13 je na Vipavski cesti v Ajdovščini prišlo do prometne nesreče med kolesarjem in osebnim vozilom. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP Ajdovščina pa so na kraju pregledali kolesarja.

Izpostava Ptuj

Ob 13.46 sta na Ljutomerski cesti v Ormožu v naletu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Ormož so eno poškodovano osebo odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 23.27 je na Bezeni v občini Ruše zagorela postelja v enostanovanjskem objektu. Še pred prihodom gasilcev, sta policista PP Ruše z gasilnim aparatom pričela z gašenjem požara. Gasilci PGD Bistrica ob Dravi, Ruše in Smolnik so požar dokončno pogasili, s termovizijsko kamero preventivno pregledali objet ter ga prezračili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.24 so v naselju Žihlava v občini Sveti Jurij ob Ščavnici gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Stara Gora in Sveti Jurij ob Ščavnici.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.22 so v Podnanosu, občina Vipava, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Podnanos so požar pogasili, opravili pregled z termovizijsko kamero in čistili dimnik.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.22 je na Opekarni v Trbovljah zagorelo v zapuščenem industrijskem objektu, ogenj pa se je razširil iz pritličnih prostorov na ostrešje objekta. Gasilci PGD Trbovlje mesto in gasilci Gasilske zveze Trbovlje in Hrastnik so požar omejili in pogasili. Pogorelo je okoli 200 kvadratnih metrov notranjih prostorov in okoli 50 kvadratnih metrov ostrešja. Posredovali so dežurni Elektro službe in patrulja Policijske postaje (PP) Trbovlje, ki bo ugotovila vzrok požara. Med intervencijo se je en gasilec poškodoval.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ptuj

Ob 17.15 je v Zgornjem Leskovcu, občina Videm, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Leskovec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter pogasnili požar.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Trbovlje

Ob 8.49 je na območju Trga revolucije v Trbovljah zaradi počene cevi prišlo do okvare na vodovodnem omrežju. Brez oskrbe s pitno vodo so ostali odjemalci na širšem območju Trga revolucije. Dežurna služba Javnega podjetja komunala (JPK) Trbovlje je okvaro odpravila okoli 19. ure.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 2.45 so v Ulici Stanka Škalerja v Brežicah gasilci PGD Brežice nudili pomoč reševalcem NMP Brežice pri dvigu osebe, ki je padla v stanovanju.

Ob 10.29 so v naselju Župeča vas, občina Brežice, gasilci PGD Brežice in Cerklje ob Krki ob prisotnosti Policije so tehničnim posegom omogočili vstop reševalcem do obolele osebe. Reševalci NMP Brežice so jo oskrbeli in prepeljali na zdravljenje.

Izpostava Postojna

Ob 1.15 sta v Kidričevi ulici v Sežani gasilca Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana nudila pomoč starejši osebi, ki je padla. Na kraju dogodka so bili tudi reševalci NMP Sežana.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

– prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

metra od roba kresa,

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi

materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

– kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

– ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

– pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

– prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

– na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

– če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja, tudi kurjenja kresov v naravnem okolju, ali/ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja (npr. bivalno okolje). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja prepričati, kakšne so morebitne omejitve in prepovedi na konkretnem območju, kjer nameravate kuriti kres.