Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. aprila 2022.

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 13.40 se je na cesto Vašca–Cerklje, občina Cerklje na Gorenjskem, podrlo drevo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerklje so ga odstranili s ceste.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.35 je v Podpeči v občini Brezovica s strehe cerkve Sv. Ane sunek vetra odtrgal kos pločevine, ki je nevarno obvisel in ogrožal mimoidoče. Gasilci PGD Podpeč so pločevino namestil.

Izpostava Maribor

Ob 8.49 je na cesti Lovrenc na Pohorju–Puščava, občina Lovrenc na Pohorju, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 9.16 so v naselju Zgornja Ščavnica, občina Sveta Ana, gasilci PGD Sveta Ana s cestišča odstranili podrto drevo.

Ob 9.40 so v naselju Krivi Vrh v občini Sveta Ana gasilci PGD Sveta Ana s cestišča odstranili podrto drevo.

Ob 9.55 so v naselju Ledine v občini Sveta Ana gasilci PGD Sveta Ana odstranili podrto drevo, ki je oviralo cestni promet.

Ob 10.03 se je v naselju Zgornji Žerjavci v občini Lenart na cestišče podrlo drevo. Gasilci PGD Lenart so razžagali in odstranili drevo.

Ob 11.47 so v naselju Razvanje, občina Maribor, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.43 je v Svržakih, občina Metlika, veter razkril streho na lesenem stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Rosalnice in Metlika so razkrito streho začasno pokrili s folijo in preprečili zamakanje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.17 so v naselju Javornik, občina Ravne na Koroškem, gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) in PGD Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odstranili del nadstreška, ki je na večstanovanjskem objektu zaradi vetra ogrožal mimoidoče.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Koper

Ob 18.05 se je pod vasjo Črnotiči, občina Koper, na težko dostopnem terenu poškodovala oseba. Gasilci JZ GB Koper so zdravstvenemu osebju pomagali pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Odpeljali so jo v SB Izola.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.21 je v naselju Lukovek, občina Trebnje, oseba padla s konja in si poškodovala hrbtenico. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so jo oskrbeli na kraju dogodka. Poletel je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik in poškodovanko prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Policisti so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 3.42 je v naselju Mačkovci, občina Domžale, ob Kamniški Bistrici oseba padla po brežini in se telesno poškodovala. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so preiskali območje, našli poškodovano osebo, jo imobilizirali in oskrbeli ter prenesli do ceste, kjer so jo predali v oskrbo reševalcev NMP Domžale.

Izpostava Ptuj

Ob 17.44 so pri gasilskem domu v naselju Moškanjci, občina Gorišnica, gasilci PGD Moškanjci oživljali neodzivno osebo do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ptuj. Kljub hitremu posredovanju gasilcev reanimacija ni bila uspešna.

 

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Celje

Ob 1.58 je v Andražu nad Polzelo, občina Polzela, voznik traktorja zapeljal s ceste v jarek in se prevrnil na bok. Gasilci PGD Velenje, Andraž in Polzela so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe ter jo z vrvno tehniko potegnili iz jarka in v potok namestili pivnike. Reševalci NMP Velenje so poškodovanca prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 8.13 je na cesti Tenetiše–Trstenik, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo na strehi. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, s pomočjo dvigala vozilo dvignili in postavili na cesto ter odklopili akumulator. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.02 sta v Žejah pri Komendi, občina Komenda, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik in Moste so odklopili akumulator in pogonsko baterijo na električnem vozilu. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci Zdravstvenega doma (ZD) Kamnik in jo prepeljali v bolnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.31 je na odseku hitre ceste Ajdovščina–Vipava vozilo zdrsnilo s cestišča. V nesreči so se poškodovale tri osebe. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, osebe rešili iz vozila in sanirali cestišče. Poškodovane so reševalci NMP Ajdovščina odpeljali na zdravljenje v SB v Šempeter pri Novi Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.36 sta na cesti Stari trg ob Kolpi–Vinica pri naselju Špeharji, občina Črnomelj, trčila motorist in štirikolesnik. V nesreči so bile poškodovane štiri osebe. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in pomagali reševalcem pri oskrbi ponesrečenih. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj so na kraju oskrbeli ponesrečene osebe. Tri so odpeljali v SB Novo mesto. Ena osebo pa je na kraju nesreče umrla.

Izpostava Postojna

Ob 8.46 je na cesti med Prestrankom in Orehkom, občina Postojna, osebno vozilo zapeljalo izven cestišča in se prevrnila na streho. Gasilci PGD Postojna so s tehničnim posegom odprli vrata vozila, odklopili akumulator in postavili vozilo na kolesa. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 23.32 so v Podvinu, občina Žalec, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gotovlje so saje pogasili ter pregledali dimnik s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Kranj

Ob 13.16 je v Hafnarjevem naselju v Škofji Loki zagorelo v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Trata, Škofja Loka, Gosteče ter GARS Kranj, so požar v objektu pogasili, stanovanje pregledali ter ga prezračili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.34 so v naselju Banovci v občini Veržej gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Banovci in Veržej.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.42 je v ulici Brod v Novem mestu gorelo v sobi zapuščene stanovanjske hiše. Ogenj se je razširil na strop in mansardni prostor. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Šmihel pri Novem mestu.

Izpostava Ptuj

Ob 15.30 se je v naselju Stanošina, občina Podlehnik, na bencinskem servisu ob podravski avtocesti valil dim iz bankomata. Gasilci PGD Podlehnik so bankomat odklopili iz električnega omrežja, ga pregledali s termovizijsko kamero ter prezračili prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.30 je v Ulici skladateljev Ipavcev v Šentjurju zagorela živa meja. Posredovali so gasilci PGD Šentjur in požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 13.06 so v Retečah, občina Škofja Loka, ob gozdu gasilci PGD Škofja Loka, Reteče-Gorenja vas in Godešič pogasili nepogašeno kurišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.41 je v Starem Logu, občina Kočevje, zagorel kup vej in suha trava na površini okoli 70 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Stara Cerkev.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.16 je ob Zagrebški cesti v Novem mestu gorela podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 1,5 hektarja.

Izpostava Ptuj

Ob 18.41 je v Mestnem Vrhu, občina Ptuj, zagorela podrast v gozdu. Požar na površini 5 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grajena.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.14 so v Vrtojbi v občini Šempeter-Vrtojba pri izkopu naleteli na topovsko granato kalibra 150 milimetrov, teže 36,3 kilogramov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila nevarno najdbo avstrijske izdelave, iz I. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 20.10 so v objektu na Goriški cesti v Velenju v kabini okvarjenega dvigala ostale ujete štiri osebe. Gasilci PGD Velenje so jih s tehničnim posegom rešili iz kabine.

Izpostava Kranj

Ob 13.56 se je na Cesti Maršala Tita na Jesenicah v stanovanjskem bloku pokvarilo dvigalo, v njem pa so ostale ujete tri osebe. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom osebe rešili, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili pristojnega serviserja.

Ob 16.06 je v naselju Šenčur v istoimenski reklami pano ogrožal mimoidoče. Gasilci GARS Kranj so s pomočjo avto lestve pano odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.04 so v Črtomirovi ulici v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana zaprli ventil vroče vode, ki je iztekala v spodnje stanovanje ter po hodniku stanovanjskega bloka. Posesali so okoli 200 litrov vode. Na kraju so bili policisti, ki so popisali škodo inventarja v spodnjem stanovanju. O dogodku je bil obveščen tudi upravnik objekta.

Ob 0.31 so na Cesti v mestni log v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja v večstanovanjski hiši, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP Ljubljana so jo prepeljali v bolnišnico.

Ob 17.35 so v Ogrinovi ulici na Lavrici v občini Škofljica gasilci PGD Lavrica s pomočjo lestve vstopili skozi balkonska vrata v stanovanje. Na tleh so naleteli na obolelo osebo. Prevzeli so jo reševalci NMP in jo prepeljali v bolnico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.50 se je na cesto Jazbina–Žerjav, občina Črna na Koroškem, podrla večja smreka. Gasilci PGD Črna na Koroškem so jo razžagali in umaknili s ceste.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

– prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

metra od roba kresa,

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi

materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

– kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

– ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

– pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

– prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

– na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

– če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno

pristojne gasilske enote.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi občine s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi kurjenja, tudi kurjenja kresov v naravnem okolju, ali/ter omejitve in prepovedi širijo iz naravnega tudi v druga okolja (npr. bivalno okolje). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja prepričati, kakšne so morebitne omejitve in prepovedi na konkretnem območju, kjer nameravate kuriti kres.

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/