Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. aprila 2022

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 17.10 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu poletela v Kočevje, od koder je prepeljala poškodovanega otroka v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu poškodovanca.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.19 je na regionalni cesti pri naselju Veliki Podlog, občina Krško, prišlo do prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč poškodovanemu in do prihoda policije usmerjali promet. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.39 je v naselju Breg pri Komendi, občina Komenda, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Moste pri Komendi in Kamnik so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in usmerjali promet. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana reševalci NMP Kamnik.

Ob 13.46 je na cesti Podlipa–Vrhnika, občina Vrhnika, voznik osebnega vozila med vožnjo izgubil zavest ter zapeljal s cestišča. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter z očividcem nudili pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Zdravstvenega doma (ZD) Vrhnika. Reševalci so obolelo osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.04 je na krožišču Tomačevo v Ljubljani osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP in Policiji. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.34 sta na cesti Kobarid–Kred, občina Kobarid, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Tolmin nudili pomoč poškodovani osebi, na poškodovanih vozilih opravili protipožarno zaščito in poskrbeli za nevtralizacijo izteklih motornih tekočin na vozišču.

 

Požari v objektih

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.43 so se v naselju Bakovci, občina Murska Sobota, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bakovci so požar pogasili in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 1.36 je v naselju Podgorje, občina Slovenj Gradec, gorelo na terasi zapuščene stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podgorje so požar pogasili in pregledali prostore s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.08 so v Latkovi vasi, občina Prebold, občani kurili odpadne električne kable. Gasilci PGD Groblja so ogenj pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.11 sta v gozd v Romskem taboru pred Artižo vasjo v občini Ivančna Gorica gorela dva manjša kupa električnih kablov, ki pa sta sama dogorela. Posredovali so gasilci PGD Šentvid pri Stični.

Izpostava Postojna

Ob 23.15 so med Martinjakom in Grahovim v občini Cerknica gasilci PGD Grahovo pogasili kup gorečih vej.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 16.57 se je na Cesti na Rupo na Kokrici, občina Kranj, v kletnem prostoru objekta pri rezanju cisterne za kurilno olje z motorno krožno žago nabrala velika količina ogljikovega monoksida. Pri tem je oseba izgubila zavest. Oskrbeli so jo reševalci NMP. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so prostore prezračili z nadtlačnim ventilatorjem. Po prezračevanju so ponovno opravili meritev z detektorjem, ki pa vsebnosti plina ni več zaznal.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.48 so v kraju Kristan Vrh, občina Šmarje pri Jelšah, gasilci PGD Kristan Vrh pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.07 je na Gmajni v naselju Notranje Gorice, občina Brezovica, v osebnem vozilu bil zaklenjen otrok. Gasilci PGD Notranje Gorice - Plešivica so s tehničnim posegom odprli vrata vozila.

Ob 11.51 so v Premrlovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odklenili vrata avtomobila, v katerem se je nahajal otrok.

Izpostava Maribor

Ob 14.50 se je v naselju Ruta v občini Lovrenc na Pohorju med nalaganjem vozila na avto vleko drevo ujelo med kolesa vozila. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so drevo razžagali in tako omogočili dokončno naložitev vozila na avto vleko.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.16 je v Zvezni ulici v Murski Soboti v nenaseljenem stanovanju prišlo do izliva vode. Gasilci PGD Murska Sobota so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in delavcem komunale omogočili dostop do vodovodnega ventila.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.12 je na Cankarjevi ulici v Trebnjem počila vodovodna cev v zaklonišču. Iztekajoča voda je poplavila prostore zaklonišča in kletne prostore večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Trebnje so iz prostorov izčrpali okoli osem kubikov vode. Na kraju dogodka je bil tudi dežurni delavec Komunale Trebnje.

Izpostava Postojna

Ob 11.30 so v Ulici 1. maja v Sežani gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe iz tretjega nadstropja do reševalnega vozila. Reševalci NMP Sežana so osebo oskrbeli in prepeljali v izolsko bolnišnico.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/