Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na spominski prireditvi ob 80. obletnici pregona koroških Slovencev

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila spominske prireditve ob 80. obletnici pregona koroških Slovenk in Slovencev, ki so jo v Domu glasbe v Celovcu pripravili Zveza slovenskih pregnancev, Slovenska prosvetna zveza in Krščanska kulturna zveza. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobota.
Ministrica stoji za govornico, zdaja na črnem prevod govora v nemščino.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Na začetku prireditve je ministrica zbrane tudi pozdravila. »Osem desetletji je minilo od pregona koroških Slovencev. Pregona posameznikov, pregona posameznih družbenih skupin, predvsem pa pregona celih družin iz krajev, ki so bili stoletja njihov dom in dom njihovih prednikov, samo zato, ker so bili Slovenci. Velika krivica, zločin, ki se je zgodil takrat, pa je ostal po koncu vojne zamolčan,« je ministrica pričela svoj pozdravni nagovor in poudarila, da je ta tragedija, o kateri se ni smelo govoriti, usodno zaznamovala slovensko podobo in podobo celotne Koroške. Cena za jasno besedo je bila visoka. Zato je spomin na tisti čas postajal zamolčan spomin tudi znotraj slovenske manjšine. Toda prevečkrat potlačen zgodovinski spomin ne bremeni samo Slovencev, temveč tudi večinsko prebivalstvo. Ministrica je opomnila, da je pregon koroških Slovencev z njihovih domov ostala krivica, ki še ni dobila pravega mesta v avstrijski deželni in nacionalni zgodovini, ob tem pa poudarila, da dobri, prijateljski in spoštljivi odnosi, ki so se začeli graditi med obema narodoma v zadnjih letih, desetletjih, postajajo temelj povezanosti dveh narodov, ki že stoletja sobivata na koroški zemlji. Izpostavila je pomen poprave storjenih krivica, pri čemer je parafrazirala slovenski rek »besede mečejo, toda dejanja štejejo". Tako lahko danes že naštejemo nekaj pravih in pogumni korakov v smeri sprave in resničnega sožitja. To gotovo dokazujeta tudi opravičilo avstrijskega predsednika, izrečenega ob stoti obletnici koroškega plebiscita, in opravičilo koroškega deželnega glavarja slovenski skupnosti ob 80. obletnici pregona koroških Slovencev, oba izrečena v slovenskem jeziku. Ministrica je svoj nagovor zaključila z željo, da »nas ta dan spomina na to, kar se je zgodilo, in opomina, da bi se kaj takega nikoli več ne ponovilo, še bolj odločno zaveže k delu za mir, sožitje in medsebojno sprejemanje ter spoštovanje.«

Zbrane so pozdravili tudi predsednik zveznega parlamenta Avstrije Wolfgang Sobotka, koroški deželni glavar Peter Kaiser, župan deželnega glavnega mesta Celovec Christian Scheider in predsednik Zveze slovenskih pregnancev Gregor Krištof. Osrednji govornik zgodovinar Teodor Domej je kot osrednji govornik spregovoril osvetlil dogajanje z zgodovinskega vidika ter kritično ovrednotil preganjanje koroških Slovencev, o čemer govori tudi v eseju »S Slovenci bomo opravili!“, objavljenem v zborniku „1942 Vertreibung.Pregon 2022“, ki je izšel ob tej obletnici. Odlomke iz pisem pregnanih sta brala Katarina Hartmann in Miha Kristof Kranzelbinder, z izvedbo uglasbljenega pesniškega cikla Fabjana Hafnerja »Prazni peroni« pa sta dogodek dopolnila Gabriel Lipuš in Roman Pechmann.