Skoči do osrednje vsebine

Spodbujanje okolju prijaznejšega tovornega prevozništva v cestnem prometu

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec sta podpisala Sporazum o sodelovanju pri izvajanju ukrepa Spodbujanje okolju prijaznejšega prevozništva v cestnem prometu in Pogodbo o sodelovanju pri izvajanju ukrepa Spodbujanje okolju prijaznejšega prevozništva v cestnem prometu, skupaj z direktorjem družbe Borzen Martinom Brataničem.

Sporazum je bil sklenjen za obdobje javnega poziva za leti 2022 in 2023 z namenom izvedbe aktivnosti, potrebnih za realizacijo ukrepa Programa, pri čemer se na  izvajalca prenašajo obveznost priprave in izvedbe ukrepa za Spodbujanje okolju prijaznejšega prevozništva v cestnem prometu v skupni vrednosti 10 milijonov evrov. Pogodbene stranke so sporazumne, da se pogodba sklepa zaradi dodelitve finančnih sredstev za spodbujanje okolju prijaznejšega prevozništva v cestnem prometu in se izplačajo iz Sklada za podnebne spremembe, v skupni vrednosti šest milijonov evrov.

Ob podpisu je minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak poudaril: »Zavedati se moramo, da ne samo naši avtoprevozniki, temveč tudi tranzit izpuščajo številne emisije ogljikovega dioksida, zato je pred nami težka naloga.« Ob tem je posebej poudaril: »Evropska komisija je že v okviru predsedovanja začela dialog na temo zakonodajnega paketa Pripravljeni na 55 (Fit for 55), kako že do leta 2030 zmanjšati emisije. Torej imamo vrsto aktivnosti za razogljičenje in tako današnji podpis sporazuma kot pogodbe gre v to smer.«

Ministrstvo za okolje in prostor je nosilno ministrstvo pri razpolaganju s sredstvi sklada za podnebne spremembe, »zato smo zraven in sodelujemo pri namenskosti porabe sredstev iz sklada za podnebne spremembe, zato smo podpisali sporazum in tudi pogodbo,« je poudaril minister mag. Andrej Vizjak.