Skoči do osrednje vsebine

Končala se je vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 2022

Od 19. do 22. aprila je v organizaciji Natovega centra odličnosti za kibernetsko obrambo (angleško NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) v 32 državah potekala največja in najkompleksnejša mednarodna vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 2022.

Na vaji je sodelovalo več kot 2000 strokovnjakov, med njimi tudi slovenski, s področja kibernetske varnosti, strateškega odločanja, prava in strateških komunikacij.

Slovenija je na vaji sodelovala v javno-zasebnem partnerstvu s tako imenovano modro ekipo in ekipo za strateško odločanje, ki so jo sestavljali strokovnjaki različnih ministrstev, služb ter uradov. Poleg predstavnikov Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske so bili v modri ekipi strokovnjaki s področja informatike oziroma kibernetike, zaposleni v zasebnem sektorju. Modre ekipe so pomagale reševati kibernetske incidente v navidezni državi, v kateri se je na 5500 virtualnih sistemih zgodilo 8000 incidentov. V vadišče so bile vključene najsodobnejše tehnologije, storitve in platforme, ki so posnemale civilne ter vojaške sisteme, uporabljene pa so bile tudi najsodobnejše metode kibernetskih napadov.

Ekipi sta morali reševati incidente in poleg tega poročati o njih, izvajati strateške odločitve ter reševati forenzične, pravne, komunikacijske in druge izzive.

Udeleženec vaje sedi pred računalniškimi zasloni

Končala se je največja in najkompleksnejša mednarodna vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 2022 | Avtor: Borut Podgoršek

1 / 2