Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. aprila 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 18.36 je posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku v naselju Luče, od koder je prepeljal poškodovano osebo v bolnišnico. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Luče so na smučišču v Lučah zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri transportu poškodovane osebe iz reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.58 je v Tolmin poletel helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP na Brniku, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 18.45 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne sekundarne ekipe UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz SB Šempeter v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.14 je poletel helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor v Dravograd, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Dravograd so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.29 so v predoru Jasovnik smer Ljubljana–Celje v naletu trčila kombinirano, osebno in tovorno vozilo. V kombiniranem vozilu je bila ena oseba ukleščena. S tehničnim posegom so jo iz vozila rešili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) pa so jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Gasilci so na vseh vozilih odklopili akumulatorje ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine na cestišču.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.13 sta na regionalni cesti Lukovica–Blagovica, občina Lukovica, v bližini naselja Spodnje Loke trčila osebno vozilo in avtobus. Gasilci CZR Domžale in PGD Blagovica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulator na vozilu ter z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Domžale so poškodovanca prepeljali v bolnišnico.

Ob 16.19 je v naselju Srednje Gameljne v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo s cestišča na dvorišče stanovanjske hiše ter podrlo varovalno ograjo. Do prihoda gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana je voznica vozila prišla k zavesti. V vozilu je bil v avto sedežu tudi otrok. Gasilci so nudili prvo pomoč poškodovanima do prihoda reševalcev NMP UKC Ljubljana, odklopili akumulator ter zavarovali kraj dogodka. Poškodovanki so prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.11 sta na cesti Lendava–mejni prehod Petišovci, občina Lendava, čelno trčila osebno in tovorno vozilo - avtocisterna. Voznik osebnega vozila je bil v trčenju poškodovan. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter nudili pomoč reševalcem NMP in Policiji. Poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali na zdravljenje v SB Murska Sobota. Cesta je med intervencijo zaprta za ves promet.

Izpostava Postojna

Ob 13.37 je pri naselju Ribnica v občini Pivka tovorno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Postojna in Pivka so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator na vozilu, zaustavili iztekanje nevarnih motornih tekočin, preprečili onesnaženje bližnjega potoka ter prečrpali pogonsko gorivo. Poškodovanih ni bilo, cesta pa je bila med intervencijo zaprta za ves promet.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 5.43 je zagorel hlev v kraju Tolsti Vrh, občina Slovenske Konjice. Gasilci PGD Slovenske Konjice, Tepanje, Žiče in Loče so požar pogasili. Ogenj je uničil objekt velikosti 10 x 6 metrov.

Izpostava Koper

Ob 22.51 je na Sončni poti v Portorožu v stanovanju zagorel pomivalni stroj. Občanka je uspela sama pogasiti ogenj. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so opravili strokovni ogled kraja dogodka, izključili elektriko in prezračili prostor.

Izpostava Kranj

Ob 19.48 so na Pristavški cesti v Tržiču gorele saje v dimniku. Posredovali so gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, PGD Križe ter PGD Tržič, pregledali okolico s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.05 je v naselju Brdo v občini Moravče zagorelo v kotlovnici stanovanjske hiše. Gasilci CZR Domžale in PGD Ihan so na kraju ugotovili, da so stanovalci uspeli pogasiti požar, gasilci pa so prezračili prostor ter ga preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.05 je v Mojstrski ulici v Murski Soboti zagorela hrana na električnem štedilniku v kuhinji stanovanja. Gasilci PGD Murska Sobota so iz stanovanja rešili dve mački, pogasili požar, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 19.45 je v Dolenji vasi pri Krškem gorela podrast in grmičevje na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Dolenja vas in PGE Krško.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.55 so gasilci PGD Moravče pogasili podrastje na površini okoli 1800 kvadratnih metrov ob cesti v naselju Drtija v občini Moravče.

Izpostava Postojna

Ob 13.08 so med naseljem Rožice in Tublje pri Hrpeljah gorele dve bali sena na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Materija, ki so požar pogasili in zalili z vodo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.43 so pri Trnovem ob Soči, občina Kobarid, opazili peno na reki Soči. Ugotovljeno je bilo, da je snov v reko iztekla v podjetju TKK v kraju Srpenica v občini Bovec. Pri zatesnitvi izteka snovi iz varnostnih bazenov v reko Sočo so posredovali gasilci PGD Bovec in TKK Srpenica. Gasilci PGD Tolmin in Kobarid pa so pri kraju Idrsko na gladino reke namestili pregrado. Po prvih ugotovitvah gre za snov, ki je nenevarna za okolje, je pa lepljiva. Obveščene so bile pristojne inšpekcijske službe in ribiška družina.

Ob 10.47 je bil na potoku v Mali vasi v Bovcu opažen oljni madež. Gasilca PGD Bovec sta na vodno gladino namestila pivnike in preprečila nadaljnje onesnaženje. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.06 je krajan pri obdelovanju zemljišča pod hribom Škabrijel, občina Nova Gorica, naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila v primerno skladišče topovsko granato, kal. 75 mm, mase 7 kg iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 8.25 so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske regije pri detekciji terena odkrili 77 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni teži 263,38 kg jugoslovanskega, italijanskega, nemškega in ameriškega izvora iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarna neeksplodirana ubojna sredstva niso bila primerna za prevoz in skladiščenje, zato so jih uničili na najbližjem primernem kraju.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.05 so v naselju Topolšica, občina Šoštanj, gasilci PGD Topolšica, nudili pomoč invalidni osebi, ki je padla z vozička.

Ob 11.00 so v Vizorah, občina Vojnik, gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila onemogla oseba.

Ob 11.45 so gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata v Kosovelovi ulici v Celju in omogočili vstop reševalcem NMP.

Izpostava Kranj

Ob 9.51 so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice na Cesti Maršala Tita na Jesenicah s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili osebo in dvigalo izklopili iz obratovanja.

Ob 20.15 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj rešili osebo, ki je obtičala v dvigalu večstanovanjske stavbe.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.55 se je na Kvedrovi cesti v Ljubljani v stanovanju nahajala onemogla oseba. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja. Reševalci NMP Ljubljana so jo oskrbeli ter prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.50 so v Plečnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v nenaseljeno zaklenjeno stanovanje v petem nadstropju stanovanjske stavbe, v katerem je iztekala voda. Zaprli so ventil za vodo in preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 13.19 so na Ljubljanski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata kopalnice v stanovanju, v katerem je padla starejša obnemogla oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.05 so v nakupovalnem središču Supernova v Prvomajski ulici v Novi Gorici gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili reševalcem Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Nova Gorica in policiji dostop do obolele osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/