Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. aprila 2022

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.59 je v kraju Podgrad, občina Gornja Radgona, traktor zdrsnil v razmejitveni jarek. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gornja Radgona so ga s tehničnim posegom izvlekli iz jarka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 15 37 je poletel helikopter Slovenske vojske v spremstvu Dežurne ekipe za sekundarne prevoze  v Topolšico, od koder je prepeljal  obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.56 je poletel helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik v Idrijo, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 18.57 je v Bistrici pri Tržiču oseba padla v reko Tržiška Bistrica. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so jo rešili iz vode ter jo prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 13.30 sta v Rožni dolini v Ljubljani v križišču trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in nudili prvo pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, ki so poškodovana oskrbeli na kraju.

Ob 20.08 je v Mostah v občini Komenda voznik z motorjem trčil v ograjo, padel in se hudo poškodoval. Gasilci PGD Kamnik in PGD Moste so kraj dogodka zavarovali in oskrbeli poškodovanca do prihoda reševalcev. Reševalci Zdravstvenega doma (ZD) Domžale so ga prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.43 je v naselju Bučečovci, občina Križevci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ljutomer so kraj dogodka zavarovali, pomagali pri usmerjanju prometa, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in vlečni službi pomagali pri natovarjanju vozila. Poškodovano osebo so prevzeli v oskrbo reševalci NMP Ljutomer.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.45 je na Semiški cesti v Črnomlju osebno vozilo trčilo v betonski oporni zid. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih. Reševalci NMP Črnomelj so eno osebo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto, drugo pa oskrbeli v ZD Črnomelj in odpustili v domačo oskrbo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.10 sta v naselju Kozji Vrh, občina Podvelka, trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom poškodovano osebo rešili iz vozila, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili prvo pomoč, do prihoda reševalcev Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovano osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec. Delavci cestnega podjetja Vzdrževanje in obnova cest (VOC)  so očistili cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.50 so v naselju Kregarjevo v občini Kamnik zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Kamnik PGD Kamnik in Kamniška Bistrica so objekt in dimnik pregledali s termovizijsko kamero ter prepovedali nadaljnje kurjenje v peči.

Ob 19.16 so na Humcu v Dolenji vasi, občina Ribnica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ribnica in Dolenja vas so pregledali objekt in vršili požarno stražo dokler saje niso dogorele.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.29 je v naselju Gortina, občina Muta, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Muta so požar pogasili, prezračili prostore ter s termovizijsko kamero pregledali požarišče.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 19.26 je na avtocesti med počivališčem Ravbarkomanda in izvozom Postojna, občina Postojna, gorelo na podvozju priklopnika tovornega vozila. Požar so pogasili očividci, gasilci PGD Rakek in Cerknica so zavarovali kraj dogodka, opravili pregled s termovizijsko kamero in ohladili podvozje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 9.16 je v Spodnjem Starem Gradu, občina Krško, zagorelo na pogorišču odpadnega materiala. Gasilci PGD Dolenja vas so požar na površini okoli 50 x 30 metrov pogasili.

Izpostava Koper

Ob 7.18 se je na Slavniku, občina Koper, kadilo iz požarišča. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so ga pregledali in del tega ponovno zalili z vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.11 je nad ulico Streliška pot v Novi Gorici ogenj ušel izpod nadzora pri čiščenju roba gozda. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) in PGD Nova Gorica so pogasili goreče odpadno vejevje in podrast na površini okoli 400 kvadratnih metrov. Preventivno so zalili rob požarišča.

Izpostava Postojna

Ob 15.45 je v naselju Coljava v občini Komen zagorelo ob objektu. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so pogasili gorečo travo, odpadne gume in razno navlako na skupni površini okoli 100 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.13 se je na Pristavi, občina Dobrova - Polhov Gradec, kadilo iz zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Polhov Gradec so gorečo vsebino zabojnika zalili z vodo. Zabojnik ni poškodovan.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.57  je stanovalec v večstanovanjskem objektu na Maistrovi ulici v Slovenj Gradcu zaznal vonj po plinu. Gasilci PGD Slovenj Gradec so opravili meritve, vendar prisotnosti plinov ni bilo zaznati.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 8.36 so v Ulici 15 maja v Kopru v zidu objekta naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Ljubljanske in Gorenjske regije sta ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja II. svetovne vojne varno odstranila in tudi uničila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.25 so v Biljah, občina Miren-Kostanjevica, pri zemeljskih delih ob stanovanjskem objektu naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja spravila v ustrezno skladišče topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, Italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.03 so na Kersnikovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Velenje.

Ob 18.49 so v Koželjskega ulici v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom rešili eno osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Kranj

Ob 9.52 so na Pševski cesti v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli stanovanje, v katerega sta se zaklenila otroka.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.43 so ob Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v drugem nadstropju zapuščenega hotela Bellevue odstranili tram, ki je nevarno visel nad sprehajalno potjo in ogrožal mimoidoče.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/