Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. aprila 2022

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 11.30 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z medicinsko ekipo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana na krovu poletela v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.31 se je na cesti Črnova–Velenje, občina Velenja, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj dogodka. S pomočjo avtodvigala so postavili vozilo na kolesa in ga odstranili s cestišča ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Kranj

Ob 19.11 sta na cesti Križe–Sebenje, občina Tržič, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, postavili vozilo na cestišče, nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič pri oskrbi in prenosu poškodovanca in policistom Policijske uprave (PU) Kranj pri osvetljevanju cestišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.52 sta na Ljubljanski cesti v Ivančni Gorici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Stična so odklopili akumulatorja, posuli absorpcijsko sredstvo po izteklih tekočinah. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP in jo prepeljali v bolnišnico.

Ob 16.42 so na Vojkovi cesti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana ob povratku s predhodne intervencije naleteli na prometno nesrečo v kateri je osebno vozilo trčilo v pešca. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Reševalci so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.26 sta na severni ljubljanski obvoznici pred rondojem Tomačevo v naletu trčili osebni vozili. Ena oseba se je pri tem poškodovala. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in hibridno baterijo na enem od vozil in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 10.00 so na avtocesti Pesnica–Šentilj, občina Pesnica, trčili dve osebni in kombinirano vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in s tehničnim posegom rešili ukleščene poškodovane osebe. Štiri osebe so se poškodovale, dve od teh sta na kraju poškodbam podlegle. Poškodovani osebi so reševalci NMP Maribor prepeljali v UKC Maribor. V času intervencije je bila popolna zapora avtoceste Pesnica–Šentilj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.09 sta v Višnjeviku, občina Brda, trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilca JZ GRD GE Nova Gorica sta nudila pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega kolesarja. Reševalci so poškodovanca odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.56 je na Cesti Ljubljanske brigade v Ljubljani v pisarniških prostorih objekta zagorela prenosljiva indukcijska plošča. Požar je pričel gasiti eden od zaposlenih, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana. Ti so objekt tudi pregledali in prezračili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.00 je v Spodnjem Starem Gradu, občina Krško, gorel odpadni material. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, PGD Dolenja vas in Krško, so požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov pogasili. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Dolenja vas in Krško. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.40 je pri Veliki Ligojni na Vrhniki v gozdu zagorela podrast. Požar na površini okoli 7000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ligojna, Sinja gorica, Žažar, Podlipa - Smrečje in Verd.

Ob 15.33 so na Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani goreli odpadki na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Zaradi vetra se je ogenj razširil na travnato površino in plastično ograjo na enem robu parcele, na drugi strani pa je ogenj, ki se je ravno tako širil po suhi travi ogrožal parkirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in preventivno pregledali okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.41 je v Solkanu, občina Nova Gorica, ponovno zagorelo na kraju včerajšnjega požarišča. Posredovala sta gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in požar pogasila.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.27 so v Kasazah v občini Žalec v bazenu centralne čistilne naprave opazili onesnaženje z naftnimi derivati. Gasilci PGE Celje in PGD Kasaze - Liboje so zavarovali kraj dogodka, opravili ogled, namestili lovilna črevesa in pivnike na dotoku, iztoku in bazenih čistilne naprave. Vzdrževalci čistilne naprave Javnega komunalnega podjetja (JKP) Žalec bodo poskrbeli za odstranitev nevarne snovi.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.39 so v Vipavski ulici v Ljubljani opazili, da je potok Gradaščica rahlo belo obarvan. Gasilci GB Ljubljana so opravili meritve pH in prisotnosti ogljikovodikov v vodi. Ob pregledu vodotoka so odkrili vzrok onesnaženosti. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 20.21 je na gorenjski avtocesti pred izvozom Vodice iz tovornega vozila - vlačilca iztekalo gorivo. Gasilci GB Ljubljana so kraj dogodka zavarovali, podstavili kovinsko posodo za lovljenje ter zatesnili razpoko rezervoarja in preprečili nadaljnjo iztekanje goriva.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.52 je v Ulici Štefana Kovača v Murski Soboti pri pospravljanju hiše občan naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 75 mm, ostanek 2. svetovne vojne .

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.20 so v Kostanjevici na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, na parceli naleteli na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno tri kose neeksplodiranih ubojnih sredstev skupne mase 6,7 kg, in sicer topovsko granato kalibra 75 mm italijanske in dve ročni bombi Avstro-Ogrske izdelave. Najdbe so ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 16.00 je v Biljah, občina Miren - Kostanjevica, občan pri delu na njivi naletel na topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo so odstranili in shranili na varno pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.45 so v Kraigherjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu obolele osebe do stanovanja.

Izpostava Kranj

Ob 13.35 sta v večstanovanjskem objektu na Cesti 1.maja v Kranju v kabini okvarjenega dvigala ostali ujeti osebi. Gasilci GARS Kranj so ju rešili iz kabine, dvigalo izklopili iz delovanja ter o tem obvestili serviserja.

Izpostava Maribor

Ob 11.58 so v naselju Hrastje v občini Maribor gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop skrbnici ter reševalcem NMP Maribor do onemogle osebe.

Ob 15.35 je v Stadionski ulici v Rušah voda zatekala v prostore Zdravstvenega doma Ruše. Gasilci PGD Ruše so na kraju ugotovili, da je v prostore zatekalo med žlebi in cevmi klimatske naprave. Odklopili so stenski žleb in ga obrnili stran od objekta ter tako preprečili nadaljnje zatekanje vode v prostore. Sanacijo v prostoru so prevzele čistilke zaposlene v Zdravstveni dom (ZD) Ruše.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

 

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/