Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar je obiskal Center za krepitev zdravja Slovenske Konjice

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Zdravstveni dom Slovenske Konjice, kjer si je ogledal prostore Centra za krepitev zdravja in se sestal z direktorjem Dejanom Verhovškom, strokovno vodjo Mihaelo Pugelj, vodjo centra za krepitev zdravja Matejo Rebernak in s pomočnikom direktorja za zdravstveno nego Andrejem Črešnarjem.

Z vodstvom zdravstvenega doma je diskusija tekla o projektu »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih«, ki se je začel izvajati leta 2019. V sklopu projekta so bili vzpostavljeni novi programi in interdisciplinarni pristopi v Centrih za krepitev zdravja (CKZ) po Sloveniji. Namen projekta je bil izvajanje novih, posodobljenih preventivnih programov za izboljšanje javnega zdravja, namenjenim otrokom, mladostnikom in odraslim.

Minister je ob ogledu prostorov CKZ Slovenske Konjice povedal: »Veseli me, da imamo širom Slovenije programe in zdravstveno osebje, ki si prizadeva za krepitev zdravja vseh prebivalcev. Centre je potrebno približati ljudem in jih opolnomočiti, da bodo lahko izvajali svoje poslanstvo. Številne bolezni lahko preprečimo, zato je izobraževanje otrok in mladostnikov zelo pomembno.«

V Sloveniji je vzpostavljenih 25 centrov za krepitev zdravja, v katerih vse aktivnosti izvajajo dodatno strokovno usposobljeni zdravstveni delavci in sodelavci iz standardnega tima CKZ – diplomirane medicinske sestre s specialnimi znanji, fizioterapevti, psihologi, dietetiki in kineziologi.

CKZ Slovenske Konjice, tako kot ostali CKZ, zagotavlja dejavnosti preventive in krepitve zdravja v ob porodnem obdobju (priprava na porod in starševstvo, varna vadba v nosečnosti), aktivnosti za otroke, mladostnike in njihove starše (Vzgoja za zdravje otrok in mladostnikov, Vzgoja za ustno zdravje, Družinska obravnava za zdrav življenjski slog, Pogovorne ure), aktivnosti za odrasle (Program za krepitev zdravja odraslih, Pogovorne ure za odrasle) ter aktivnosti krepitve zdravja v lokalnih skupnostih.

V centru prav tako izvajajo različne skupinske delavnice in individualna svetovanja na področjih zdrave prehrane, telesne dejavnosti za krepitev zdravja, zdravega hujšanja, krepitve duševnega zdravja, življenja s sladkorno boleznijo in opuščanja kajenja. Dva izmed pomembnejših ciljev CKZ pa sta tudi odlaganje dejavnikov tveganja za kronične bolezni in podpora bolnikov s kroničnimi boleznimi ter obravnava otrok s prekomerno telesno težo.

Minister je danes prav tako obiskal Zdravstveni dom Ljubljana, kjer se je sestal z vodstvom, ki mu je predstavilo učinkovit sistem centralnega naročanja in izzive na področju razvoja primarnega zdravstva in zagotavljanja nujne medicinske pomoči.