Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. aprila 2022

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 3.26 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Črnomlja, 83 km jugovzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Bele Krajine.

 

Močan veter

Izpostava Ljubljana

Ob 14.44 je na Kranjski cesti v Kamniku na garažnem objektu veter odkril streho. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik so odstranili viseče azbestne plošče in na strehi ležeče kose ter preventivno odstranili ostale razbite strešnike.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.54 se je med sestopom s Storžiča, občina Tržič, poškodoval planinec. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič in posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) so poškodovanega planinca oskrbeli ter prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.20 je na Viru, občina Domžale, v športno rekreacijskem parku ob Kamniški Bistrici padel kolesar in se poškodoval. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so ga oskrbeli in prenesli do ceste, kjer so ga kasneje prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.49 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP z Brnika poletela v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 18.39 je posadka Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP prepeljala s helikopterjem obolelo osebi iz Idrije v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.22 sta v naselju Col, občina Ajdovščina, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekoče. V nesreči tri poškodovane osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.36 je v naselju Tanča Gora, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na strehi. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, razsvetljevali mesto nesreče, posuli razlite motorne tekočine in postavili vozilo na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 9.19 je na Roški cesti v Semiču padel motorist. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili prvo pomoč ponesrečencu in policistom pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Črnomelj so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in ga odpeljali v Splošno bolnišnico

Ob 14.27 je na Rožni ulici v Mirni Peči padel motorist. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli motorista in ga predali reševalcem NMP Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto, ki so ga odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 18.02 sta med Kalom in Neverkami, občina Pivka, trčila motorista. Gasilci PGD Postojna in Pivka so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi poškodovancev. Poškodovana motorista sta bila prepeljana v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.01 se je v Gornjem Doliču v občini Mislinja pripetila prometna nesreča, v kateri je osebno vozilo obstalo na obcestni ograji in se nevarno nagibalo na športno igrišče. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odstranili dele ograje izpod vozila in poškodovano vozilo premaknili na varno ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 21.35 so se v naselju Vrh pri Boštanju, občina Sevnica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Boštanj so požar pogasili in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Celje

Ob 2.02 je v naselju Svibno, občina Radeče, zagorela lesena stanovanjska hiša velikosti 10 x 5 metrov. Gasilci PGD Svibno, Radeče in Jagnjenica so zavarovali kraj dogodka ter omejili in pogasili požar. Objekt, v katerem ni bilo oseb, je v celoti uničen. Gasilci PGD Svibno so ostali na gasilski straži.

Izpostava Murska Sobota

Ob 2.33 je zagorela lesena garaža dimenzij 6 x 6 metrov v naselju Branoslavci. Požar, v katerem je bila garaža v celoti uničena, so pogasili gasilci PGD Ljutomer, Branoslavci, Cezanjevci in Mekotnjak-Stara Cesta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.51 je v kraju Oševljek v občini Renče-Vogrsko zagorela lesena lopa ob stanovanjskem objektu. Požar lesene lope je poškodoval del ostrešja, okna, leseno ograjo stanovanjskega objekta ter krošnjo bližnjega drevesa in se delno razširili na travnik. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Renče-Vogrsko so požar pogasili in prezračili prostore stanovanjskega objekta.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.32 je v naselju Velike Poljane, občina Škocjan, gorela drvarnica ob stanovanjski hiši. Požar, ki je zajel ostrešje drvarnice, shranjena drva in del fasade hiše, so pogasili gasilci PGD Škocjan in Zagrad. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Zagrad.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 21.08 je na cesti Zgornja Pohanca – Pečice v občini Brežice zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Spodnja Pohanca in Sromlje so požar, ki je v celoti uničil vozilo, pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Ptuj

Ob 13.42 se je na obvoznici iz podravske avtoceste proti Zagrebški cesti na Ptuju kadilo iz motornega dela osebnega vozila. Gasilci PGD Ptuj in Hajdina so na vozilu odklopili akumulator, z absorbentom posuli iztekle motorne tekočine, vozilo pregledali s termovizijsko kamero ter usmerjali promet do prihoda policije.

Ob 14.40 se je na obvoznici iz podravske avtoceste v smeri proti Puhovem mostu na Ptuju, kadilo iz motornega dela osebnega vozila. Gasilci PGD Ptuj in Hajdina so na vozilu odklopili akumulator, z absorbentom posuli iztekle motorne tekočine, vozilo pregledali s termovizijsko kamero in usmerjali promet do prihoda policije.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 19.20 so v naselju Kerinov grm, občina Krško, goreli odpadki in smeti. Požar na površini 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško.

Izpostava Celje

Ob 11.00 je v Popovičevi ulici v Celju občan nenadzorovano kuril. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so pogasili manjši ogenj in občanu svetovali pazljivost pri kurjenju.

Ob 12.08 je v naselju Vonarje, občina Podčetrtek, gorela podrast in suha trava. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 16.02 je v kraju Velika Pirešica, občina Žalec, ob cestišču gorelo okoli 40 kvadratnih metrov suhe trave. Gasilci PGD Velike Pirešica so omejili in pogasili požar ter pregledali okolico. Škoda ni nastala.

Ob 17.01 je v naselju Ložnica pri Žalcu v občini Žalec zaradi napake na elektroenergetskem vodu zagorela travnata površina. Gasilci PGD Ložnica pri Žalcu so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Na kraju so bili prisotni dežurni delavci elektro podjetja, ki so odpravili napako na vodu.

Izpostava Koper

Ob 12.33 je na območju Slavnika v občini Koper gorela suha trava v bližini gozda. Požar se je zaradi močnega vetra hitro širil proti gozdu. Požar so gasili gasilci PGD Rakitovec, Movraž, Babiči, Gradin, Pobegi–Čežarji, Dekani in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in ga uspeli omejiti ob 15.13. Gasilci so nato dodatno zalili vse linije požarišča in dokončno pogasili požar, ki je zajel okoli pet hektarjev suhe trave in del listnatega gozda, okoli 19. ure. Preko noči bodo na požarni straži ostali gasilci PGD Dekani, Pobegi-Čežarji in JZ GB Koper.

Ob 23.50 je med Marezigami in Truškami, občina Koper, gorela podrast v gozdu. Požar na površini okoli 2500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči.

Izpostava Kranj

Ob 12.36 je v naselju Podblica, občina Kranj, zagorel transformator na električnem drogu. Ob izključitvi napetosti iz omrežja je požar ugasnil. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Podblica so zavarovali kraj dogodka in počakali do prihoda dežurnega električarja Elektro Gorenjska.

Ob 13.11 je ob železniški progi na Gorenjesavski cesti v Kranju gorela trava na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

Ob 18.27 je nad naseljem Kovor, občina Tržič, gorela podrast v gozdu. Požar na površini 1600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Kovor in Križe.

Izpostava Maribor

Ob 19.20 sta v bližini ulice Za gradom v Mariboru gorela suha trava in kup listja. Požar v velikosti okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili z vodo gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.12 je v bližini naselja Solkan, občina Nova Gorica, gorela skladovnica drv. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.45 so pri naselju Bojanci, občina Črnomelj, ob robu gozda goreli suha trava, podrast in grmičevje. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Bojanci in Vinica.

Ob 19.07 so ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorele smeti na divjem odlagališču. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov pogasili gasilci GRC Novo mesto in Prečna.

Izpostava Postojna

Ob 12.57 je med Povirjem in Brestovico pri Povirju, občina Sežana, zagorelo na divjem odlagališču odpadkov. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Povir so pogasili in izdatno zalili okoli 300 kvadratnih metrov trave in biološkega odpada.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 18.43 je na Tržaški cesti na Vrhniki iz avtodoma na cesto iztekalo gorivo. Gasilci PGD Verd in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so z vpojnim sredstvom posuli okoli 50 metrov dolg pas onesnaženja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.30 sta bili najdeni v naselju Vratja Vas, občina Apače, minometni granati premera 75 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severovzhodne regije sta najdeni granati odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 14.15 so na Cesti prvih borcev v Brežicah gasilci PGD Brežice nudili pomoč avtovleki pri odpiranju osebnega vozila, v katerem je bil zaklenjen otrok.

Izpostava Kranj

Ob 8.20 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.26 so v Vrhovcih v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom ob spremstvu policije vstopili v stanovanje, v katerem so na tleh našli osebo, ki ni kazala znakov življenja.

Ob 11.36 so v Volčjem Potoku, občina Kamnik, gasilci PGD Kamnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in tako reševalcem NMP Kamnik omogočili dostop do preminule osebe. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 17.06 so v Triglavski ulici v Miklavžu na Dravskem polju gasilci PGD Miklavž na Dravskem polju nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu osebe iz stanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Ob 17.52 so v Šolski ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Zgornja Bistrica odprli vrata stanovanja, v katerega se je zaklenil otrok.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.19 so v bližini Ajdovščine gasilci GRC Ajdovščina iz reke Hubelj izvlekli osebno vozilo, ki je pri prečkanju reke obstalo v vodi.

Ob 16.10 so gasilci GRC Ajdovščina posredovali v Ajdovščini v bližini Mercator centra, kjer so nudili pomoč občanu pri izvleki motornega kolesa iz struge reke Hubelj. Pri poizkusu prečenja reke z motociklom, mu je le ta obtičal v vodi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/