Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. aprila 2022.

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 9.33 so v naselju Hotemaž, občina Radeče, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radeče odstranili na vozišče podrto drevo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.32 je na Prešernovi cesti v Ljubljani veter odtrgal pano. Pano v velikosti 2 x 8 metrov so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana pritrdili nazaj z žico in vezicami.

Ob 9.48 so na Večni poti gasilci GB Ljubljana odstranili drevo, ki je ogrožalo promet in mimoidoče.

Ob 11.46 je na Črnuški cesti v Ljubljani z osnovne šole visel kos strešne pločevine. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo avto lestve odstranili visečo pločevino.

Ob 12.40 se je v Vošnjakovi ulici v Ljubljani odpel kos pločevinaste strehe na objektu. Pločevinasto streho so nazaj pritrdili gasilci GB Ljubljana.

Ob 14.18 je v Rodiški ulici v Domžalah padlo drevo na ograjo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Jarše–Rodica.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Koper

Med 3.30 in 8.30 je bil zaradi močnih sunkov burje priprt ladijski promet v koprskem pristanišče.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.59 je na poti na Stari vrh, občina Gorenja vas–Poljane, pohodnici zdrsnilo na strmem pobočju. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka so poškodovanko s pomočjo vrvne tehnike spustili do gozdne poti, kjer so jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka. Poškodbe so bile za osebo usodne.

Ob 19.12 si je v Krnici, občina Kranjska Gora, planinec poškodoval ramo. Posredovali so reševalci GRS Mojstrana, helikopter Slovenske vojske (SV) in dežurna ekipa za posredovanje v gorah. Ponesrečenca je helikopter prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.43 se je na kolesarski poti med Predmejo in Lokavcem, občina Ajdovščina, pri spustu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so nudili pomoč pri oskrbi poškodovanega kolesarja reševalcem NMP Ajdovščina, ki so ga nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Šempeter.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 15.12 se je v naselju Gradiške Laze, občina Šmartno pri Litiji, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Litija in Kostrevnica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenca reševalcem NMP Litiji.

Ob 15.52 sta v križišču Ljubljanske in Murnove ceste v Kamniku trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, preprečili nadaljnje iztekanje motornih tekočin, usmerjali promet, očistili vozišče in preventivno pregledali udeležence prometne nesreče, ki pa so odklonili zdravniško pomoč.

Ob 17.01 sta na Cesti ob Sori v Medvodah trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.33 je na avtocesti, smer Murska Sobota–Lendava, pred izvozom Dolga vas, občina Lendava, kombinirano vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Nafta Lendava in PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so v nesreči štiri poškodovane osebe oskrbeli na kraju.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.36 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v grmovje. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, iz vozila rešili poškodovanega voznika, odklopili akumulator ter nudili pomoč pri prenosu in oskrbi reševalcem NMP Črnomelj, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.40 so v Budni vasi, občina Sevnica, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjanž so požar pogasili, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Celje

Ob 7.57 je v naselju Mestinje, občina Šmarje pri Jelšah, na bencinskem servisu zagorel hladilnik. Požar so pogasili zaposleni pred prihodom gasilcev PGD Mestinje in Šmarje pri Jelšah, ki so odklopili elektriko, preventivno pregledali hladilnik in prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.13 je v Delakovi ulici v Ljubljani gorela streha brunarice velikosti okoli 3 x 4 metre. Objekt se je dotikal glavne stanovanjske hiše. Lastnik in sosed sta že pred prihodom gasilcev pričela z gašenjem požara, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.38 so se v naselju Bokrači, občina Puconci, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bokrači in Vaneča so počakali, da saje izgorijo, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in očistili dimnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.40 so se v ulici Dvor v Bovcu vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bovec so požar pogasili in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 21.00 so v naselju Idršek, občina Idrija, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dole so pogasili požar, očistili dimnik in prezračili prostore.

Izpostava Postojna

Ob 13.29 je v naselju Gornja Košana, občina Pivka, gorelo v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Košana in Pivka so požar, ki je v celoti uničil pritličje stanovanjskega objekta, pogasili, nudili pomoč pri iznosu ožganih predmetov iz stanovanja in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 20.00 je v naselju Zagon, občina Postojna, zagorelo pod osebnim vozilom. Požar je pred prihodom gasilcev pogasil lastnik, gasilci PGD Postojna so kraj dogodka zavarovali ter pregledali vozilo in okolico.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 7.36 je v bližini Linhartove ulice v Rogaški Slatini na robu gozda gorela zaraščajoča površina. Gasilci PGD Rogaška Slatina so požar na površini okoli deset kvadratnih metrov pogasili in prekopali požarišče.

Ob 10.42 je v naselju Tomaž nad Vojnikom, občina Vojnik, zagorelo drevo, ki je padlo na elektro vodnike. Gasilci PGD Vojnik so drevo razžagali, požar pogasili in okolico požara dodatno zalili z vodo. Na kraju so bili tudi prisotni dežurni delavci elektro podjetja.

Ob 16.06 sta v naselju Lahov Graben, občina Laško goreli suha trava in podrast v gozdu. Požar na površini okoli 6000 kvadratnih metrov so pogasili PGD Laško in Jurklošter.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.50 je ob Laniški ulici v Škofljici zagorela trava zaradi okvare na transformatorski postaji. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Škofljica. O dogodku je bila obveščena policija in dežurni delavec elektro podjejta.

Ob 9.52 so v ulici Vas na Vrhniki zaradi vetra pri kurjenju rastja na opornem zidu občanu ušel ogenj izpod nadzora. Lastnik je požar omejil pred prihodom gasilcev PGD Vrhnika, ki so dokončno pogasili požar na površini okoli kvadratnega metra.

Ob 11.13 je v naselju Kleče pri Dolu, občina Dol pri Ljubljani, zagorela trava. Požar na površini okoli 40 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dol pri Ljubljani.

Ob 12.03 sta ob naselju Smrekec, občina Grosuplje, gorela suha trava in grmovje. Požar na površini okoli dveh hektarjev so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Ob 15.02 je med Ambrusom in Primčo vasjo, občina Ivančna Gorica, zagorela suha trava. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ambrus in Zagradec.

Ob 15.17 je ob Industrijski ulici v Grosupljem ponovno zagorela suha trava. Požar na površini dveh kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Ob 17.37 je pri naselju Ambrus, občina Ivančna Gorica, ponovno gorelo na travniškem požarišču. Gasilci PGD Ambrus so ponovno zalili gorečo travo in tleči drog električne napeljave.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.54 sta pred naseljem Lokve, občina Črnomelj, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar na površini okoli sto kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 22.32 je pri naselju Hrašče, občina Postojna, zagorela travnata površina velikosti okoli 100 kvadratnih metrov in okoli pet kubičnih metrov velik kup odpadnega lesenega materiala. Požar so pogasili PGD Studenec.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.21 so na ekološkem otoku v ulici Grčna v Novi Gorici goreli plastični komunalni zabojniki za odpadke. Požar sta pogasila gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica. Uničenih je pet zabojnikov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 16.06 je v naselju Mrtvice, občina Krško, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske in Gorenjsko–Ljubljanske regije so najdeno topovsko granato kalibra 87 milimetrov, avstro–ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in uničila na varnem kraju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.24 je v naselju Volarje, občina Tolmin, občan pri sprehodu ob reki Soči naletel na neeksplodirano obojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta najdeno ročno bombo mase 0,52 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila v varno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.50 se je ob vozišču v naselju Trlično, občina Rogatec, podrlo drevo na elektro vodnike. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Dobovec pri Rogatcu.

Ob 20.31 se je v Škapinovi ulici v Celju drevo podrlo na osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so s tehničnim posegom razžagali in odstranili drevo.

Izpostava Koper

Ob 7.54 je med Ankaranom in Valdoltro v občini Ankaran pri prehodu za pešce nevarno visel svetlobni prometni znak. Poškodovani znak so odstranili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Izpostava Kranj

Ob 11.40 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo, odklopili dvigalo in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.34 se je v naselju Prevoje pri Šentvidu, občina Lukovica, porušil dimnik stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Prevoje so pregledali ostrešje, odstranili majavo opeko z dimnika in okolico označili z opozorilnim trakom.

Ob 15.40 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in tako reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 5.08 so na Koroški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.51 se je v naselju Dravče, občina Vuzenica, na cesto podrlo drevo, katero je oviralo promet. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Vuzenica in dežurni delavci cestnega podjetja Vzdrževanje in obnova cest (VOC) Celje.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.44 se je v naselju Retje v Trbovljah na vozišče podrla smreka. Gasilci PGD Trbovlje mesto so podrto drevo odstranili in očistili vozišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/