Skoči do osrednje vsebine

Slovensko-argentinski večer v Škofji Loki

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je udeležila Slovensko-argentinskega večera, ki sta ga v Jurjevi dvorani v Stari Loki skupaj z gosti iz Argentine pripravila Muzejsko društvo Škofja Loka in Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka.
Skupinska slika udeležencev dogodka.

Udeleženci dogodka. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 3

Uvodoma je zbrane nagovorila ministrica dr. Helena Jaklitsch, ki se je zahvalila za ta lep večer, predvsem pa za vso delo in ljubezen, ki ga vsa ta leta z jasnim ciljem in željo ohranjanja slovenske besede in slovenske identitete, vlagajo naši argentinski Slovenci.

O življenju slovenske skupnosti, ki je svoj drugi dom našla na drugi strani oceana, so spregovorili nekateri njeni člani. Ob tej priložnosti so predstavili zbornik Zdaj gre za Slovenijo, ki ga je ob 30. obletnici samostojne Slovenije izdalo Društvo Zedinjena Slovenija – Svobodna Slovenija iz Buenos Airesa. Skozi pomemben prispevek naših rojakov v tistih odločilnih dneh in druge bogate vsebine, ki jih prinaša zbornik, sta zbrane popeljala urednika Mariana Poznič in Jože Jan. Spregovoril pa je tudi predsednik Zedinjene Slovenije, krovne organizacije Slovencev v Argentini, Jure Komar.

Udeleženci so si ogledali tudi nekaj odlomkov iz filma »Slovenija, zapojmo ti!« o življenju in delovanju organizacij, ki skrbijo za ohranjanje slovenstva pod Južnim križem. Na začetku dogodka je cela dvorana zapela slovensko himno, ob koncu večera pa je iz grl obiskovalcev zadonela še himna slovenskih izseljencev Slovenija, zapojmo ti, kot je tudi naslov filma. Po zaključku dogodka so se zbrani z ministrico še dolgo zadržali v prijetnem klepetu.