Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 363. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 363. seji obravnavala in sprejela tri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o shemah neposrednih plačil

Vlada je na današnji dopisni seji izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o shemah neposrednih plačil, ki se objavi v Uradnem listu.

Vojna v Ukrajini je povzročila strm porast cen blaga, vpliva pa tudi na ponudbo kmetijskih proizvodov in povpraševanje po njih. Evropska komisija je za povečanje potenciala kmetijske proizvodnje Evropske unije za preskrbo s hrano in krmo sprejela določene odstope za plačilo za zeleno komponento, ki veljajo samo za zbirno vlogo za leto 2022.

Uredba o shemah neposrednih plačil se spreminja zaradi:

  • Izvedbenega sklepa Komisije 2022/484/EU, ki omogoča odstopanje od uredb, ki urejajo skupno kmetijsko politiko na način, da se za zbirno vlogo za leto 2022 v okviru kmetijske prakse »diverzifikacija kmetijskih rastlin« zemljišče v prahi šteje za različno kmetijsko rastlino, čeprav je bila površina uporabljena za pašo, požeta za namene kmetijske proizvodnje ali je bila obdelana;
  • izvedbenega sklepa Komisije 2022/484/EU, ki omogoča odstopanje od uredb, ki urejajo skupno kmetijsko politiko na način, da se za zbirno vlogo za leto 2022 v okviru kmetijske prakse »površine z ekološkim pomenom« zemljišče v prahi šteje za površino z ekološkim pomenom, čeprav je bilo uporabljeno za pašo ali požeto za namene kmetijske proizvodnje ali je bilo obdelano. Na teh površinah je dovoljena uporaba fitofarmacevtskih sredstev.

Pravila družbe Slovenski državni gozdovi, d. o. o., o načinu in merilih za prodajo gozdnih lesnih sortimentov

Vlada je sprejela Pravila družbe Slovenski državni gozdovi, d. o. o. (SiDG), o načinu in merilih za prodajo gozdnih lesnih sortimentov.

Pravila določajo pet možnih načinov prodaje gozdnih lesnih sortimentov (GLS), ki jih lahko izvaja družbe SiDG ob upoštevanju kriterijev in meril iz pravil, in sicer:

  • na javnih dražbah
  • z javnim zbiranjem ponudb
  • direktna prodaja
  • prodaja GLS z javnim razpisom za sklepanje dolgoročnih pogodb
  • prodaja lesa na panju.

Družba SiDG s sklepanjem dolgoročnih pogodb za prodajo GLS zasleduje naslednje cilje:

  1. prispeva k vzpostavitvi in razvoju gozdno-lesnih verig, promociji lesa in lesnih proizvodov ter oblikovanju zelenih delovnih mest,
  2. prispeva k doseganju ciljev razvoja podeželja, zlasti ohranjanja kmetij in podeželja v gorskem in hribovitem svetu z omejenimi možnostmi gospodarjenja.

Z dnem uveljavitve teh pravil prenehajo veljati Pravila družbe Slovenski državni gozdovi, d. o. o., o načinu in merilih za prodajo gozdnih lesnih sortimentov  z dne 20. 8. 2020, ki pa se še naprej uporabljajo za pogodbena razmerja, sklenjena pred uveljavitvijo teh pravil, do izteka pogodbenih razmerij.

Sklep o ustanovitvi Delovne skupine vlade za pripravo osnutka akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano  

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Sklep o ustanovitvi Delovne skupine vlade za pripravo osnutka akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.

Sklep o ustanovitvi Delovne skupine vlade za pripravo osnutka akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravilo skladno s Strategijo za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano: »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet« (v nadaljnjem besedilu: strategija), ki jo je Vlada sprejela na svoji 108. redni seji 23. decembra 2021.

Delovno skupino sestavljajo predstavniki resorjev:

  • Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
  • Ministrstva za okolje in prostor,
  • Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport,
  • Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,
  • Ministrstva za finance,
  • Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo,
  • Ministrstva za zdravje,
  • Statističnega urada Republike Slovenije,
  • Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Na delovno skupino bodo vabljeni tudi predstavniki ključnih deležnikov, kot so: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), Gospodarska zbornica Slovenija - Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, (GZS - ZKŽP), Zadružna zveza Slovenije (ZZS), Trgovinska zbornica Slovenije, (TZS), Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), Obrtna zbornica Slovenije (OZS), Zavoda za šolstvo Slovenije  (ZRSS), Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) in drugi. 

V akcijskem načrtu bodo podrobno določene dejavnosti in nosilci ter potrebna finančna sredstva, kazalniki in roki izvedbe posamezne aktivnosti. Izvedbene aktivnosti bodo usmerjene v dolgoročne in kratkoročne učinke (kazalnike), ki bodo podlaga za procesno spremljanje izvajanja akcijskega načrta.