Skoči do osrednje vsebine

Zorko in Carr o okrepljenem sodelovanju med Slovenijo in Združenim kraljestvom

Direktor Direktorata za obrambno politiko Ministrstva za obrambo Republike Slovenije mag. Uroš Zorko je včeraj v Portorožu gostil vodjo bilateralnih odnosov za Evropo in Kanado Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Sebastiana Carra. V ospredju pogovorov so bili dvostranski odnosi med državama na obrambnem in vojaškem področju, situacija v Ukrajini ter podpis Deklaracije o okrepljenem sodelovanju obrambnih sektorjev.

»V času spremenjene varnostne situacije se s številnimi izzivi lahko soočamo le, če krepimo zavezniško enotnost in povezanost ter sodelovanje med partnerskimi državami,« je srečanje začel generalni direktor Zorko. Včerajšnje srečanjem med generalnim direktorjem Zorkom in vodjo bilateralnih odnosov Carrom je bilo namenjeno prav krepitvi dvostranskega sodelovanja obeh držav, Republike Slovenije in Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske, na obrambno - vojaškem področju. Zorko in Carr sta usklajevala skupne pristope v podporo Ukrajini, obenem pa je direktor Zorko poudaril, da je prav skupni odziv držav znotraj Evropske unije in zavezništva Nato pokazal, da smo enotni kot še nikoli prej, in zagotovil, da bo lahko zaveznice vedno računajo na slovensko podporo.

Zorko in Carr sta podpisala Deklaracijo o okrepljenem sodelovanju obrambnih sektorjev Republike Slovenije in Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, ki predvideva sodelovanje na področju vojaških vaj in usposabljanj, izmenjavo izkušenj in primerov dobrih praks ter iskanje skupnih priložnosti za sodelovanje obrambnih industrij obeh držav. Prav tako Deklaracija predvideva sodelovanje na področju tako imenovane zelene obrambe oziroma energetske učinkovitosti obrambnega resorja, kar je bila tudi ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na obrambnem področju.