Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar na Primorskem o investicijah v bolnišnice

Minister za zdravje Janez Poklukar je obiskal Splošni bolnišnici (SB) Nova Gorica in Izola ter Ortopedsko bolnišnico Valdoltra. V vseh treh ustanovah se je sestal z vodstvom in naslovil izzive na področju kadrov ter investicij.
Minister za zdravje Janez Poklukar med obiskom v Splošni bolnišnici »dr. Franca Derganca« Nova Gorica
1 / 3

V Splošni bolnišnici »dr. Franca Derganca« Nova Gorica se je minister seznanil z izvedenimi investicijami in s potekom investicij v delu. Ena izmed teh je ureditev prostorov negovalnega/izolacijskega COVID-19 oddelka v tretjem nadstropju stare bolnišnične zgradbe na Oddelku za fizioterapijo. Oddelek bo trajno služil svojemu namenu in tako rešil zagato bolnišnice, ki se stalno sooča s problemom ustrezne varne in strokovne namestitve različnih kužnih pacientov s posebnim poudarkom na sezonska obolenja dihalnega trakta. Poleg tega se v SB Nova Gorica obeta tudi celovita energetska prenova obstoječih objektov in druga faza novogradnje Oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo na Stari Gori.

V SB Izola je minister na sestanku z vodstvom pretresal aktualne teme, ob ogledu objekta pa se je seznanil z načrtovanimi investicijami. Poleg zagotovitve požarne varnosti in ureditve COVID-19 oddelka, se v bolnišnici obeta tudi prenova prostorov. Tudi v Ortopedski bolnišnici Valdoltra (OBV) se izvaja več projektov, med drugim prenova bolnišnične lekarne, investicije v medicinsko opremo ter investicije na področju digitalizacije radiološke dejavnosti. Sredstva v višini 1.840.000 evrov bo zagotovilo Ministrstvo za zdravje (MZ) . Načrtuje se tudi vzpostavitev hiperbarične komore v civilne namene v vrednosti 950.000 evrov. Trenutno je projekt v postopku pridobivanja potrebnih dovoljenj za postavitev temeljev, kjer bosta locirana dva kontejnerja s hiperbarično komoro, predvidoma do konca meseca pa se bodo začela gradbena dela. Poleg že omenjenih investicij, bo bolnišnica s soglasjem Ministrstva za zdravje opravila tudi dodatne programe, ki vključujejo 188 operacij hrbtenice, 102 operacij rame in 115 operacij hallux valgus.

Minister za zdravje se je ob obisku zahvalil celotnemu kolektivu OBV, ki je kljub oteženemu delu zaradi vplivov epidemije uspela opraviti več ortopedskih posegov kot leta 2019 ter hkrati v času epidemije zagotavljala kadrovsko pomoč Covid bolnišnicam in ob vsem tem dosegla pozitiven poslovni rezultat.