Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Harej na okrogli mizi o izzivih slovenskega lesarstva

Državni sekretar Anton Harej se je danes udeležil okrogle mize v okviru dvodnevnega dogodka - 3. Dnevi slovenskega lesarstva, ki je potekal v ljubljanskem Grand Hotelu Union. Osrednji nacionalni strokovni dogodek slovenske lesne industrije je bil osredotočen na izzive lesne in pohištvene industrije, krožno gospodarstvo, kadre v lesarstvu, internacionalizacijo in implementacijo industrijske strategije, v kateri ima lesno- predelovalna panoga zelo pomembno vlogo.

Državni sekretar Harej se je v okviru okrogle mize dotaknil vprašanj o prihodnji zastopanosti drevesnih vrst, objedanju in negi gozda. Katere drevesne vrste bodo bogatile slovenske gozdove v prihodnosti in kakšna bo kvaliteta njihovega lesa na makro in mikro nivoju, je odvisno od podnebnih razmer ter od našega načina upravljanja z rastiščnimi razmerami ter z živalsko komponento gozda, predvsem z rastlinojedo divjadjo.

Izpostavil je, da je za zagotavljanje odpornosti, stabilnosti ter vitalnosti in zdravja gozda potrebno izvajati nego gozda, saj ta predstavlja osnovo ohranjanja gozda ter orodje izboljšanja kakovosti lesa. Med lastniki gozdov je žal premalo zavedanja, da je potrebno skladno z gozdnogospodarskimi načrti gozdove obnavljati in negovati za naše zanamce. Ravno tej temi je posvečena promocija gozdov in gozdarstva v letošnjem letu, ki jo skupaj vodita MKGP in Zavod za gozdove Slovenije, pri čemer sodeluje tudi Zveza lastnikov gozdov Slovenije.

Državni sekretar je še poudaril, da bo spodbujanje praks gospodarjenja z gozdovi, ki so prijazne biotski raznovrstnosti in podnebju, potekalo vzporedno in v sinergiji s podpiranjem močnega in trajnostnega gozdarskega biogospodarstva. Gozdarji se zavedamo, da je za uspešno delovanje in nadaljnji razvoj slovenske gozdno-lesne verige med drugi pomembna stalna oskrba lesne predelave z lesom v ustreznih količinah in kakovostih ter v določeni časovni dinamiki.