Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. aprila 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 15.21 se je zaplezal planinec na Babjem Zobu, občina Bled. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so ga s pomočjo vrvne tehnike rešili iz stene in ga nepoškodovanega pospremili v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 16.20 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu sekundarne ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz Splošno bolnišnico (SB) Izola v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali mesto pristanka helikopterja.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 15.35 so v potoku Mlinščica v Domžalah utopljeno osebo. Posredovali so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in policija. Po prvih podatkih naj bi oseba prečkal brv, padla v potok in ostala ujeta v brv. Utopljenca je prevzela pristojna služba.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.23 se je na hribu Cvetje, občina Tolmin, izgubila oseba. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin, ki so osebo našli nepoškodovano in jo pospremili v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.12 sta na cesti v kraju Globoče, občina Vojnik, trčili osebni vozili, pri čemer sta se poškodovali dve osebi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja, sanirali cestišče ter nudili pomoč policiji. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so poškodovanca na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 12.26 je v Dantejevi ulici v Izoli osebno vozilo zapeljalo v zadnji del poltovornega vozila, ki je bilo parkirano delno na cesti. Delavec, ki je opravljal delo na kesonu vozila je pri tem padel in se poškodoval. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in pomagali reševalcem Reševalne službe slovenske Istre pri oskrbi ponesrečenca, ki so ga prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 9.27 sta trčili osebni vozili na Pipanovi ulici v Šenčurju. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, ki so kraj zavarovali, odklopili akumulator, očistili cesto, ter nudili pomoč reševalcem NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.12 se je na Zaloški cesti v Ljubljani v prometni nesreči z motociklom poškodoval motorist. Oskrbeli so ga reševalci NMP. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in z vpojnimi sredstvi nevtralizirali iztekle motorne tekočine na cestišču.

Ob 16.03 sta na križišču Linhartove in Vojkove ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in oskrbeli lažje poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Ob 17.01 sta v Zideh na magistralni cesti Ljubljana – Celje, občina Lukovica, trčila kombinirano in osebno vozilo. Posredovali so gasilci CZR Domžale in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Blagovica, ki so kraj zavarovali, odklopili akumulatorja in počistili razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 19.53 je na regionalni cesti v Planinskih ridah, občina Postojna, padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Postojna in Planina so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulator in pomagali reševalcem pri oskrbi. Reševalci NMP Postojna so poškodovanca oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.29 je zagorelo mansardno stanovanje v stanovanjski hiši na Cesti na Ježah v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova Sneberje Novo Polje so požar pogasili in iznesli tleče dele pohištva ter ostrešja. Pristojna elektro služba je odklopila napajanje na objektu. Poleg mansarde je je pogorelo tudi okoli 80 kvadratnih metrov ostrešja. Poškodovanih ni bilo, objekt pa ni primeren za bivanje.

Ob 17.55 je v naselju Veliki Vrh pri Litiji, občina Litija, gorela drvarnica. Gasilci PGD Litija so pri gašenju našli oglenelo truplo. Gasilci so truplo iz goreče barake izvlekli in nato dokončno pogasili požar, ki je uničil barako v velikosti okoli 25 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 7.31 se je na Partizanski cesti v Sežani, zaradi kratkega stika na električni napeljavi kadilo v kletnih prostorih Upravne enote. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka, s termo kamero preverili napeljavo in prezračili prostore.

Ob 18.58 je v naselju Križ, občina Sežana, gorelo na balkonu. Požar so pogasili lastniki pred prihodom gasilcev ZGRS Sežana, ki so odstranili del fasade, pregledali prostore in s termovizijsko kamero ožgane površine. V požaru je bila poškodovana fasada, lesena obloga in balkonska vrata.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 7.55 je na avtocestnem odseku Drnovo – Čatež gorelo osebno vozilo. Do prihoda gasilcev so požar pogasili prisotni na kraju. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili nadaljnje iztekanje motornih tekočin, in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Na kraju so bili prisotni tudi gasilci PGD Skopice.

 

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.25 je v naselju Črešnjevci, občina Gornja Radgona, zaradi napake na električni napeljavi zagorelo tovorno vozilo. Pred prihodom gasilcev so gorečo vozilo pričeli gasiti mimoidoči. Gasilci PGD Gornja Radgona, Zbigovci in Črešnjevci so požar dokončno pogasili in pregledali vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 20.29 je ob Koritenski cesti na Bledu na polju gorela suha trava. Požar na površini okoli 40 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Bled.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.14 je pri pokopališču v vasi Stara Cerkev v občini Kočevje gorela trava. Gasilci PGD Stara Cerkev so na dveh mestih pogasili okoli 130 kvadratnih metrov trave.

Izpostava Maribor

Ob 16.03 so gasilci JZ GB Maribor in PGD Dogoše posredovali ob Ptujski cesti v Mariboru, kjer je gorelo v gozdu na površini približno 10 kvadratnih metrov. Ogenj, ki je zajel podrast in grmičevje so pogasili.

Ob 16.10 je v Dragučovi, občina Pesnica, zagorelo podrastje ob robu cestišča. Posredovali so gasilci PGD Pernica, ki so pogasili požar velikosti slabih 800 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.51 so v Zagorici pri Velikem Gabru, občina Trebnje, goreli odpadki na divjem odlagališču. Gasilci PGD Veliki Gaber in Zagorica so s pomočjo delovnega stroja prekopali požarišče in pogasili požar. Goreli so komunalni odpadki in avtomobilski deli.

Ob 20.24 je v naselju Blatnik pri Črnomlju, občina Črnomelj, ob cesti gorel kup vejevja. Požar na površini okoli petih kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dobliče.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.14 so v potoku Mali Graben v Ljubljani našli posodo prostornine enega kubičnega metra v kateri je bilo okoli 100 litrov mešanice plinskega olja in vode. Gasilci GB Ljubljana so posodo izvlekli iz potoka. Prevzela jo bo pristojna služba. Do iztekanja tekočine in onesnaženja ni prišlo. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.19 sta v bližini reke Soče v Solkanu, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila na varno najdeni topovski vžigalnik kalibra 100 mm, mase 2 kg, avstrijskega izvora iz obdobja I. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.48 je zaradi okvare RTP Podvelka prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo v občini Podvelka. Brez električne energije je ostalo 609 odjemalcev. Okvaro so odpravili delavci pristojnega elektro podjetja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.20 so gasilci PGD Laško odšli na pomoč v naselje Strmca, občina Laško, kjer so nudili pomoč reševalcem NMP Laško pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Koper

Ob 10.03 so v Ulici pri velikih vratih v Kopru gasilci JZ GB Koper v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe. Reševalci so osebo oskrbeli in odpeljali v izolsko bolnišnico.

Ob 14.02 je v Ulici Alme Vivoda v Izoli iztekala voda v stanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Koper so zaprli vodovodni ventil ter pomagali stanovalcem pri odstranjevanju vode iz prostorov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.37 so gasilci PGD Idrija posredovali na Beblerjevi ulici v Idriji, kjer so rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/