Skoči do osrednje vsebine

Spremljanje izvajanja odpoklica izdelkov družbe Ferrero proizvedenih v Belgiji

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) pozorno spremlja stanje na področju odpoklica izdelkov Ferrero. Potrošnike poziva k previdnosti pri nakupovanju oziroma spremljanju objav glede odpoklicanih izdelkov.

Od petka dalje, ko je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) preko evropskega sistema hitrega obveščanja o nevarnih živilih (RASFF), kot od zastopnika za Slovenijo Ferrero Hrvaška, prejela informacijo o odpoklicu vseh proizvodov proizvedenih v belgijskem obratu, pristojni organi vpletenih držav članic spremljajo ustreznost izvajanja odpoklica in se o tem obveščajo. Inšpektorji UVHVVR so že v soboto začeli aktivno preverjati, ali se odpoklici izvajajo učinkovito ter ali so bile identificirane vse distribucijske poti v Slovenijo.

Omenjeni proizvodi so bili v Slovenijo distribuirani tudi preko drugih podjetij Ferrera, in sicer Ferrero Nemčija, Ferrero Francija, Ferrero Poljska in Ferrero Luksemburg. Omenjena podjetja so praviloma živila distribuirala v eno trgovsko verigo.

Podatki o odpoklicanih proizvodih se sproti posodabljajo na spletni strani UVHVVR med Obvestili za potrošnike kot tudi na prodajnih mestih oziroma spletnih straneh posameznih trgovskih verig.

Potrošnikom svetujemo, da v primeru nakupa Kinder proizvodov Kinder Surprise T6, Kinder Happy Moments, Kinder Mini Mix Peluche T133g (polnjene igračke), Kinder Surprise Maxi 100g, Kinder Schokobons in  Kinder mini eggs (različna polnjenja),  le-ta ne zaužijejo temveč vrnejo na mesto nakupa oziroma zavržejo.

Pri proizvodih Kinder Surprise, ki se oziroma so se prodajali samostojno oziroma v drugih pakiranjih (2, 3 ali 4 kos), je potrebno preveriti mesto proizvodnje, ki je navedeno na sami embalaži. Potrošnikov svetujemo, da podatke o odpoklicanih proizvodih, vključno z EAN kodami, preverijo na spletni strani UVHVVR oziroma pri trgovcih, pri katerih je bil proizvod kupljen.