Skoči do osrednje vsebine

Razstava »Slovenija in Češka republika – partnerici v Srednji Evropi«

Z odprtjem razstave »Slovenija in Češka republika – partnerici v Srednji Evropi« pred Plečnikovo cerkvijo na Jiřího z Poděbrad v Pragi 3 smo 12. aprila svečano obeležili 30 let diplomatskih odnosov med Slovenijo in Češko republiko. Častna gosta sta bila slovenski minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in namestnik češkega ministra za zunanje zadeve Martin Dvořák.

Minister dr. Logar je izrazil zadovoljstvo, da je razstava postavljena na trgu pred Plečnikovo cerkvijo, saj Plečnikova dela v Pragi predstavljajo močan simbol vezi med narodoma. Kakor želi opozoriti ta razstava, pa ne gre le za zgodovino. Naše vezi se po padcu železne zavese tkejo na novo. Danes nas povezujejo želja po demokraciji in svobodi, skupno članstvo v EU in NATO ter skupni interesi v prostoru srednje Evrope. Za ta prostor so značilne politična stabilnost, varnost, ambiciozna gospodarska politika, relativno visoka kupna moč in skupne kulturne poteze, kar potrjuje središčni politični in gospodarski pomen teh držav za Slovenijo. Posebnega pomena so pri tem prometne povezave srednje Evrope s Sredozemljem – slovenski Koper je srednje-evropsko okno v Sredozemlje in svet. V luči ruske agresije na Ukrajino pa se je še okrepil interes za zanesljive energetske povezave. Kot je povedal minister, pomembno platformo za regionalno sodelovanje v tem prostoru predstavlja pobuda C5. Češki zunanji minister Jan Lipavský je prav danes gostil srečanje zunanjih ministrov te skupine. Potencial za sodelovanje v srednji Evropi vidi Slovenija na področju usklajenega delovanja v EU, Zahodnega Balkana in Vzhodnega partnerstva. Nenazadnje se je to potrdilo prav ob ruski agresiji na Ukrajino, ko smo bili skupaj v prvih vrstah pri konkretnih izrazih solidarnosti. V širšem prostoru med Baltikom in Jadranom je zlasti za infrastrukturne povezave velikega pomena pobuda Treh morij, v kateri prav tako sodelujeta obe državi.

Slovenija in Češka sta si v preteklih letih tudi že večkrat izkazali medsebojno solidarnost: v času žleda leta 2014, migracijske krize leta 2015 in v pandemiji leta 2020. Te globalne krize so pokazale, kako pomembno je regionalno politično in gospodarsko sodelovanje z zaupanja vrednimi, demokratičnimi partnerji, ki zagotavljajo zanesljive dobavne verige. Minister je izpostavil tudi pomen gospodarskega sodelovanja med državama. Češka spada med ducat najpomembnejših slovenskih gospodarskih partneric. Naša blagovna menjava je lani presegla 1.7 milijarde evrov. Češki turisti postajajo vse bolj pomembni za slovenski turizem. K temu je pripomogel tudi pred nekaj leti odprt turistični informacijski center v Pragi, ne daleč od tu. V luči okrepljenega sodelovanja smo pred dobrim letom odprli slovenski konzulat v Brnu. Za prihodnji razvoj potenciala obeh gospodarstev so brez dvoma ključnega pomena železniške in cestne povezave ter ponovna vzpostavitev letalske linije.

udi namestnik ministra za zunanje zadeve Češke Republike Martin Dvořák je v svojem nagovoru omenil simbolni pomen Plečnika, katerega 150. rojstva praznujemo letos. odlično in tvorno dvostransko sodelovanje in uspešno sodelovanje v regionalnih povezavah.Veleposlanica Tanja Strniša je spomnila, da je takratna Češkoslovaška novo državo Slovenijo priznala 5. februarja 1992, vendar odnosi med narodoma zgodovinsko in vsebinsko segajo dosti dlje in širše. Razstava predstavlja najpomembnejše mejnike in osebnosti v večstoletni češko-slovenski zgodovini, od slovenske grofice Barbare Celjske, žene ogrskega, nemškega in češkega kralja Sigismunda Luksemburškega, ki je pokopana v katedrali Sv. Vita na Praškem gradu, do slovenskega arhitekta Praškega gradu Jožeta Plečnika. Besedilo razstave pa govori tudi o mnogih drugih znanih imenih iz našega skupnega prostora, pa tudi o simbolih, ki pričajo o močni povezanosti med Čehi in Slovenci. Eden takih simbolov je na primer Češka zgradili v slovenskih gorah leta 1900 in s tem podprli Slovence pri prizadevanjih za osvojitev "slovanskih Alp. Za moto razstave je bil izbran citat češkega predsednika Václava Havla: “Z izjemo Slovakov, bi težko našli dva druga slovanska naroda, ki sta tako tesno povezana, kot so Slovenci in Čehi.” Razstavo je pripravil prejšnji slovenski veleposlanik na Češkem Leon Marc. Prvič je bila postavljena pred petimi leti na češkem zunanjem ministrstvu. Tokrat je v posodobljeni obliki dostopna najširši javnosti in to pred veliko Plečnikovo mojstrovino, Cerkvijo Srca Jezusovega, ki jo mnogi čutimo kot »slovensko srce v Pragi«, za kar se Veleposlaništvo RS v Pragi zahvaljuje županu Prage 3 Jiříju Ptáčku, ki je častni pokrovitelj razstave.

Slovensko in češko himno je zaigral godalni kvartet, sestavljen iz članov orkestra Prague Philharmonia.