Skoči do osrednje vsebine

Pomladni sprejem za gospodarstvenike v Celovcu v Avstriji

V organizaciji Generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu in Slovenske gospodarske zveze (SGZ) se je v četrtek 8. aprila 2022 v Deželnem arhivu v Celovcu zbralo kakih 100 podjetnikov iz Slovenije in Avstrije. Glavni namen srečanja, prvega tovrstnega po dveh letih, je bilo ponovno mreženje in krepitev čezmejnih poslovnih stikov.

Zbrane so nagovorili dr. Anton Novak, generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu, predsednik SGZ Benjamin Wakounig in deželni poslanec socialdemokratske stranke Stefan Sandrieser.

Dr. Novak je izpostavil negotovosti, ki izvirajo iz ruske agresije na Ukrajino, gospodarskih sankcij, rasti cen in pomanjkanja surovin, pri tem pa spomnil na nenehna prizadevanja za krepitev sodelovanja med Slovenijo in Avstijo, med drugim v obliki pisma o nameri, ki sta ga 2. februarja 2022 na področju visokega šolstva, znanosti in raziskav podpisala slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in koroški deželni glavar Peter Kaiser.

Wakounig se je osredotočil na prizadevanja, ki so jih na SGZ v času pandemije namenili ohranjanju nemotenega prehajanja slovensko-avstrijske meje, ki jo dnevno prečka tudi do 23.000 delavk in delavcev. Kljub koroni so razvili pestro spletno dejavnost, o uspešnosti katere govori kar 350% povišanje obiska na spletni strani SGZ.

V zastopstvu deželnega glavarja je Sandrieser izrazil pripravljenost dežele Koroške za sklepanje partnerstev v medregionalnih projektih in pri krepitvi slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.

Srečanje je z ganljivim petjem povezal kvartet zbora kluba Slovenskih študentk in študentov na Koroškem: Janina Opetnik (sopran), Kristina Kragelj (alt), Lara Hobel (tenor) in Rok Selen (bas), medtem ko so za kulinarično razvajanje poskrbeli: Kremšnite iz Gorenjske Conditus,  Graška – slovenjgraško podjetje z vegansko hrano, Gostilna in športni center Centris iz Roža, vina Monterosso, Vina Jeruzalem-Ormož, Okusi Posavja Albiana, Vina Kerin in pivovarna Hirter Brauerei.