Skoči do osrednje vsebine

Poklukar: V ospredje je vedno potrebno postaviti varnost in kakovost obravnave pacientov

Minister za zdravje Janez Poklukar se je udeležil strokovnega seminarja 14. dan Angele Boškin o izzivih in izboljšavah izpeljanih v času epidemije covid-19 in obiskal Splošno bolnišnico Novo Mesto, kjer je z vodstvom bolnišnice naslovil izzive in možne rešitve na področju kadrov ter organiziranosti pediatrične dejavnosti na območju Dolenjske.

Minister Poklukar med govorom ob 14. Dnevu Angele Boškin
1 / 2

Na 14. dnevu Angele Boškin so bile med drugimi obravnavane ključne teme in izzivi, ki so med epidemijo vplivali na obravnavo in zdravljenje bolnikov. Predstavljene so tudi bile prilagoditve delovanja oddelkov v času epidemije, sistem vodenja kakovosti v času covida in tudi negativne posledice ukrepov na obvladovanje bolnišničnih okužb. Minister Poklukar se je najprej zahvalil vsem zdravstvenim delavcem za požrtvovalnost in sodelovanje v času epidemije covida-19 in hkrati opozoril tudi na šibkosti sistema zdravstvenega varstva, ki so se pojavile v času epidemije.

Poudaril je: »Na Ministrstvu za zdravje se zavedamo, da bo z namenom ohranitve dostopnega in učinkovitega javnega zdravstvenega sistema, ki  zaposlenim nudi dobre delovne pogoje, potrebno oblikovanje novega sistema vodenja, upravljanja in organizacije izvajalcev zdravstvene dejavnosti.« Poudaril je, da lahko le z učinkovitim upravljanjem negativnih učinkov krize in z ustrezno izboljšavo sistema glede na izkušnje, zagotovimo dobro pripravljenost na podobne krizne situacije. »V ospredje je vedno potrebno postaviti varnost in kakovost obravnave pacientov,« je zaključil minister Poklukar.

Nato je minister, skupaj z državnim sekretarjem Francem Vindišarjem, obiskal še Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto. SB Novo mesto je v času covida obravnavala preko 1100 bolnikov s covidom in hkrati v celoti realizirala program dejavnosti. So vzor vodenja in vsa leta poslujejo s presežkom. Z direktorico bolnišnice doc. dr. Mileno Kramar Zupan in preostalim vodstvom so med drugim naslovili tudi investicije v bolnišnici. V naslednjem obdobju bodo pristopili k izgradnji negovalne bolnišnice, k energetski sanaciji, dela pa že potekajo na aparatu magneta za resonanco.

Direktorica bolnišnice, doc. dr. Milena Kramar Zupan, se je ministru in državnemu sekretarju zahvalila za konstruktiven pristop pri reševanju problematike delovanja Urgentnega centra, še posebej na področju pediatrije. Dodala je: »Prav na pediatriji se v bolnišnici soočamo z velikimi kadrovskim pomanjkanjem, saj  dve od šestih pediatrinj odhajata na primarno raven, zato ostaja izziv kako zagotoviti 24 urno neprekinjeno zdravstveno varstvo za otroke v naši regiji. V bolnišnici veliko pričakujemo od predlaganih sistemskih rešitev na področju kadrovske organizacije v urgentnih centrih s poudarkom na sodelovanju s primarno ravnijo.«