Skoči do osrednje vsebine

Jadranko Grlić na delovnem obisku pri Inšpekciji dela hrvaškega Državnega inšpektorata

Glavni inšpektor Inšpektorata za delo Jadranko Grlić se je s sodelavci na delovnem sestanku v Zagrebu srečal s hrvaškim glavnim državnim inšpektorjem Andrijo Mikulićem, s pomočnikom glavnega državnega inšpektorja Ivanom Samcem in načelnico Sektorja inšpekcije dela Gordano Grizelj Portner ter njunimi sodelavci. Namen sestanka je bil predvsem vzpostavitev tesnejšega sodelovanja med slovenskimi in hrvaškimi inšpekcijami, ki nadzirajo izvajanje delovne zakonodaje.

Sogovorniki so izrazili predvsem potrebo po hitrejši izmenjavi informacij glede hrvaških in slovenskih delavcev, ki delajo na ozemlju druge države, izmenjavo izkušenj in praks glede vidikov izvrševanja ter razpravo o nerešenih zadevah in morebitnih usklajenih ali skupnih nadzorih v prihodnosti. Prav tako so srečanje izkoristili za razpravo o prihajajočih načrtih Evropskega organa za delo (ELA), in sicer o dejavnostih na področju cestnega prometa in morebitni udeležbi obeh držav v tednih akcije, načrtovanih v juniju, juliju in oktobru, ki jih ELA organizira v tesnem sodelovanju z ROADPOL-om, in o sodelovanju v okviru ELE, ki je sicer tudi sodelovala pri organizaciji srečanja.

Glede na povečan pretok delovne sile in vedno bolj aktivno vlogo ELE ter dela nacionalnih uradnikov za zvezo (National Liaison Officer; NLO), ki organu za delo pomagajo pri opravljanju nalog, sta hrvaški in slovenski inšpektorat za delo enotna, da je za njuno boljšo učinkovitost nujno potrebno sodelovanje v širšem smislu in partnerstvo.

Republika Slovenija in Republika Hrvaška sta sosednji državi, kjer slovenski in hrvaški delavci dnevno prehajajo državno mejo. Vse večjemu pretoku tuje delovne sile sledi tudi povečanje nadzorov inšpektorjev za delo, pri čemer se vedno bolj kaže potreba po tesnejšem sodelovanju med inšpektorji obeh držav. Slovenski in hrvaški inšpektorji so v preteklosti sicer že sodelovali.

Fotografija sodelujočih na sestanku.
1 / 3