Skoči do osrednje vsebine

9. seja Sveta za živinorejo

Minister dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil avdio vizualne 9. seje Sveta za živinorejo. Na seji so med drugim razpravljali o aktualni problematiki v živinoreji ter obravnavali tudi poročilo varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.

Minister dr. Jože Podgoršek je člane Sveta uvodoma seznanil z aktivnostmi ministrstva s poudarkom na strateškem načrtu skupne kmetijske politike (SN SKP) 2023-2027, posebej je izpostavil dodatnih 310 milijonov evrov, ki jih je zagotovila Vlada RS za novo programsko obdobje in bodo namenjena predvsem intervencijam v II. Stebru. Večji del teh sredstev bo namenjenih za naložbe, za prestrukturiranje hlevov in modernizacijo oziroma digitalizacijo kmetijskega in živilskega sektorja, prilaganju na podnebne spremembe in tudi dobrobiti živali.

Uspešno je bilo tudi zaključeno predsedovanje Svetu Evropske unije, doseženi so bili vsi pomembni zadani cilji.

Že pred vojno v Ukrajini so cene vhodnih materialov in energentov za kmetijsko proizvodnjo rasle, rast pa se še nadaljuje. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je hitro izvedlo določene podpore v zvezi s tem, ki so že izplačane. Prav tako je bila izplačana pomoč po lanski pozebi. V decembru pa je bila izplačana tudi pomoč prašičerejcem.

Ponovno je na MKGP vzpostavljena krizna skupina, ki spremlja dogajanja na trgu po posameznih sektorjih. Ministrstvo je sodelovalo tudi z drugimi resorji pri ukrepih - stabilizaciji cen goriv, zmanjševanju dajatev za elektriko, pozivu k hitrejšemu spreminjanju novih cenikov, ipd.

Na pobudo Kmetijske gozdarske zbornice Slovenije in Sindikata kmetov Slovenije je ministrstvo sodelovalo pri ureditvi razmerij v mlečni verigi, saj Slovenija po odkupni ceni mleka močno zaostaja za evropskim povprečjem.

Na tej seji je svoje delo predstavil varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič, ki končuje poročilo za leto 2021. Predvidoma konec maja bo objavljeno tudi na njegovi spletni strani. Izpostavil je nekaj tem iz tega poročila: v prašičereji je težavno izvajanje sheme »Izbrana kakovost Slovenija«; na področju govejega mesa je bila težava v obdobju epidemije covid-19, ko predelovalni sektor ni odkupoval dovolj živali zaradi zapore HoReCa sektorja. Predelovalni sektor je zaradi razmer kopičil kakovostno meso v skladiščih, deležniki pa niso dosegali ustrezne prodaje. Dve trgovski verigi sta se odločili za veliko znižanje cen proizvodov iz sheme »Izbrana kakovost«, pri čemer rejci nimajo nobenega vpliva. Več pridelovalcev zelenjave je izpostavilo eno trgovsko verigo glede težavnega poslovanja z njo. Varuh je sodeloval tudi pri dogovorih v mlečni verigi za cene, ki bodo pokrile stroške prireje mleka. Tu gre za dovoljena povezovanja po vertikali za razliko od nedovoljenih dogovarjanj po horizontali (kot npr. medsebojni dogovor mlinarjev v letu 2021 za nekatere cene).

Svet za živinorejo je posvetovalno telo ministra, ustanovljeno na podlagi Zakona o živinoreji, sestavlja ga dvajset članov, ki so jih predlagale različne ustanove in rejske organizacije: prof. dr. Janko Mrkun (Veterinarska fakulteta), izr. prof. dr. Marija Klopčič, doc. dr. Špela Malovrh ter viš. pred. mag. Ajda Kermauner-Kavčič (Biotehniška fakulteta), doc. dr. Marjan Janžekovič (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede), dr. Jože Verbič in Peter Podgoršek (Kmetijski inštitut Slovenije), Miran Ačko (Veterinarska zbornica), Danilo Potokar (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZS), mag. Andrej Kastelic (KGZS Kmetijsko gozdarski zavod – KGZ Novo Mesto), mag. Sašo Sever (KGZS KGZ Murska Sobota), doc. dr. Dušan Terčič (Biotehniška fakulteta, Rejsko društvo – RD - perutninarstvo), Anton Kukenberger (RD govedoreja), Primož Kokovica (RD konjereja), Alojz Varga (RD prašičereja), Roman Savšek (RD drobnica), dr. Peter Kozmus (RD čebelarstvo), mag. Miha Štular (KGZS KGZ Kranj-ribogojstvo), Klemen Brglez in Jana Tavčar (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)