Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. aprila 2022.

Potresi

Ob 22.48 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Ivančne Gorice, 32 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Podboršta, Velikega Gabra, Pluske in Dušeče vasi. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 14.40 je v Kompoljah, občina Dobrepolje, občan padel s strehe z višine okoli 4 metrov in se huje poškodoval. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Videm in Kompolje so nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev in zavarovali pristanek helikopterja. Helikopter Slovenske vojske z dežurno posadko HNMP je poškodovanca prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.13 so v Jerebovi ulici v Cerknem, občina Cerkno, gasilci PGD Cerkno nudili prvo pomoč obolelemu otroku in ga prepeljali do heliodroma. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Idrija so ga prevzeli in dokončno oskrbeli ter pripravili za helikopterski prevoz. Helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik ga je nato prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 13.52 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku prepeljala obolelo osebo iz Idrije v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.21 je helikopter Slovenske vojske z medicinsko ekipo za sekundarne prevoze UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz bolnišnice Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec v ljubljanski klinični center.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.23 je v naselju Mrzlava vas, občina Brežice, padel motorist. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi ponesrečenca in policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Brežice so poškodovanega motorista prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.06 je v naselju Spodnji Log, občina Litija, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, reševalcem NMP Litija nudili pomoč pri prenosu poškodovanca, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Maribor

Ob 17.16 je na avtocesti Celje–Maribor, med Hočami in izvozom Fram, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila in odklopili akumulator. Reševalci NMP Maribor so dve poškodovani osebi prepeljali v UKC Maribor.

Ob 17.57 je na regionalni cesti med naseljema Devina in Klopce v občini Slovenska Bistrica osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Sl. Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 15.00 so v Dovškem, občina Krško, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Krško in PGD Senovo so požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Celje

Ob 20.56 so se na ulici Martina Slomška v Šentjurju vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjur in Lokarje so požar pogasili, odstranili tleči material, pregledali dimnik in kurišče ter prepovedali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.57 so v naselju Rakovnik, občina Medvode, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Preska-Medvode so varovali objekt, dokler saje niso dogorele, preventivno pregledali s termovizijsko kamero prostore in dimnik. Stanovalcem so odsvetovali nadaljnjo kurjenje do prihoda pooblaščenega dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.03 je na avtocesti Vrhnika–Logatec, občina Logatec, pred izvozom za Logatec zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Vrhnika, Stara Vrhnika, Verd in Dolnji Logatec so pogasili uničeno osebno vozilo.

Izpostava Postojna

Ob 3.01 so v Senožečah, občina Sežana, na parkirišču podjetja zagorela tovorna vozila in priklopniki. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana, PGD Senožeče, Divača in Razdrto so kraj dogodka zavarovali in razsvetljevali, preprečili nadaljnje širjenje požara, pogasili goreča vozila in priklopnike ter pregledali kraj dogodka. V požaru so bila uničena tri tovorna vozila - vlačilci in trije priklopniki - cisterne za prevoz dizelskega goriva, katere so bile prazne. Eno tovorno vozilo je bilo v požaru poškodovano. Požarna voda se je stekala v maščobo lovilce podjetja, za odvoz le-te bo podjetje poskrbelo samo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 11.41 so v naselju Zagorica pri Velikem Gabru, občina Trebnje, ponovno goreli odpadki na divjem odlagališču. Gasilci PGD Veliki Gaber in Zagorica so pogasili komunalne odpadke na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.47 je na Lokarjevem drevoredu v Ajdovščini, zaradi odvrženega pepela, zagorel plastičen zabojnik za komunalne odpadke. Požar, ki je poškodoval zabojnik, sta pogasila gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 15.19 so na Prešernovi ulici v Rogaški Slatini gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in opravili meritev plinov, ki je pokazala povečano koncentracijo CO. Ugasnili so peč na kurilno olje in z gasilnikom pogasili požar v dimniku.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 21.18 sta na cesti med naseljema Šenčur in Spodnji Brnik v občini Šenčur trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, z absorbentom posuli po vozišču razlitih motornih tekočinah, odklopili akumulator na osebnem vozilu, vozilo odstranili z vozišča, nudili osvetljavo policiji in očistili vozišče. V nesreči tri poškodovane osebe so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.22 so nad naseljem Poljubinj, občina Tolmin, pohodniki našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila tri tromblonske mine jugoslovanske izdelave s skupno maso 1,56 kilogramov. Nevarne najdbe so do uničenja varno uskladiščena.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.19 so v gozdu pri naselju Stara Lipa, občina Črnomelj, našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so zaradi slabih vremenskih razmer danes dne 10. 4. 2022 odstranili in na kraju uničili topovsko granato kalibra 75 milimetrov češke izdelave, dve ročni bombi italijanske izdelave, vžigalnik minometne mine in 16 kosov pehotnega streliva, vse iz obdobja 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 10.40 so v Preloki, občina Črnomelj, ob reki Kolpi pri čiščenju brežine našli ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so nevarno najdbo odstranili in uničili na kraju.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 23.25 so na Verdijevi ulici v Piranu gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem slovenske Istre pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.44 so v dijaškem domu na Gerbičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata učilnice, v katero so se zaklenili dijaki.

Ob 10.58 so na Ptujski cesti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla starejša oseba. Reševalci NMP Ljubljana so jo odpeljali v bolnišnico.

Ob 12.00 so v Prešernovi ulici v Kamniku gasilci PGD Kamnik odstranili drevo, ki je viselo nad železniško progo.

Ob 18.42 so Ob žici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala poškodovana onemogla oseba. Reševalci NMP Ljubljana so nato poškodovano osebo oskrbeli na kraju in prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.30 se je na lokalno cesto Klek–Čebine, občina Trbovlje, podrlo drevo. Gasilci PGD Klek so razžagali in odstranili drevo s ceste.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/