Skoči do osrednje vsebine

Cilj investicije je nova, z vso potrebno medicinsko, splošno in pohištveno opremo opremljena zgradba

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer se je sestal s predstojnico klinike izr. prof. dr. Tatjano Lejko Zupanc, vodjem Oddelka Intenzivne terapije, prof. dr. Matjažem Jerebom in doc. dr. Matejo Logar, infektologinjo in vodjo Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19.

V nagovoru je minister izpostavil pomembnost Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo, ki bo zagotovil sredstva v višini več kot 100 milijonov evrov za dograditev Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Z investicijo bo pridobljenih več kot 18.000 m2 površin ter več kot 100 dodatnih postelj.

Predvideni začetek gradbenih del je junij 2023, zgradba pa naj bi bila zgrajena februarja 2026. Cilj je predvsem nova, z vso potrebno medicinsko, splošno in pohištveno opremo opremljena zgradba, ki bo tudi ob epidemijah omogočala zdravstveno obravnavo bolnikov na eni sami lokaciji.

Ob tem je minister povedal: "Z novo stavbo bo zdravstveni sistem bolje pripravljen na morebitne nove zdravstvene krize, za katere si seveda vsi želimo, da bi jih bilo čim manj. Ne gre pa seveda spregledati tudi dejstva, da bodo novi prostori pomembno izboljšali pogoje dela za zaposlene. Ob odličnem osebju prav urejeno bolnišnično okolje ključno pripomore k boljšemu počutju in hitrejšemu okrevanju bolnikov."

Minister Poklukar se je opredelil tudi do obveznega nošenja mask. "V zadnjih dneh opažamo močan trend upadanja okužb in zasedenosti bolnišnic, zato verjamem, da bo o odpravi nošnje mask resno razpravljala posvetovalna skupina. Spremembe se nam morda obetajo že v četrtek, vendar priporočila za ranljive skupine ostajajo enaka kot prej. Nošnja mask se njim še vedno priporoča." 

Priporočilo za nošnje mask v zaprtih prostorih bi tudi po besedah Mateje Logar še vedno ostalo, prav tako bi nošnjo mask priporočili v primerih, ko ni mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra. Hkrati je Logarjeva izrazila željo, da bi ljudje priporočila stroke upoštevali, brez da bi bila zapisana v odlokih in zakonih. "Tudi če nekaj ni zapovedano, nas je epidemija covida-19 naučila, kako pomembna so priporočila stroke," je dodal minister.

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da so kljub večinskemu blažjemu poteku bolezni posameznikov pri okužbi z različico omikron še vedno ogroženi imunsko oslabeli bolniki, "ki večkrat potrebujejo bolnišnično zdravljenje in aplikacijo monoklonskih protiteles".

V zaključku se je minister zahvalil vsem zaposlenim na infekcijski kliniki: "Celotno epidemijo ste bili postavljeni na prvo bojno linijo pri zajezitvi in obvladovanju okužb. S sodelovanjem, solidarnostjo in neizmerno potrpežljivostjo ste bolnikom v najtežjih trenutkih nudili vse kar je v vaši moči. Hvala."