Skoči do osrednje vsebine

Ministrica obiskala tržaške članice Združenja slovenskih športnih društev v Italiji

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je v soboto, 9. aprila, na povabilo predsednika Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) Jožeta Peterlina obiskala slovenska športna društva na Tržaškem.

V okviru obiska se je srečala s številnimi predstavniki slovenskih športnih društev, ki so tudi člani ZSŠDI, ogledala pa si je tudi športni center Amaterskega športnega društva Polet na Pikelcu (Opčine), občinsko telovadnico v Repnu, kjer jo je pozdravila tudi županja občine Repentabor Tanja Kosmina, Športni center Rouna pri Briščikih, prenovljeno nogometno igrišče v Križu, ki po novem nosi ime po v Križu rojenem svetovno znanem arhitektu Viktorju Sulčiču. Tu se je zbranim pridružila tudi senatorka Tatjana Rojc. Ministrica dr. Jaklitsch si je ogledala tudi gradbišče novega sedeža Jadralnega kluba Čupa v Sesljanskem zalivu, športno dvorano Kolesarskega kluba Adria v Lonjerju pri Trstu in Stadion 1. maja v Trstu. Obisk je bil namenjen pogovoru o stvarnosti slovenskih društev, ki tudi skozi športno dejavnost pomembno prispevajo k ohranjanju slovenske identitete in slovenske besede med Slovenci, ki živijo v Italiji. Ministrici so predstavniki posameznih društev predstavili njihove dejavnosti, ogledala pa si je tudi športne dvorane, namenjene njihovim aktivnostim. Športna društva, ki delujejo znotraj slovenske manjšine, so velikega pomena za ohranjanje slovenske identitete, saj zelo pozorno in z veliko odgovornostjo skrbijo, da ostaja slovenščina pogovorni in vadbeni jezik znotraj društev. Ministrico je skozi ves dan spremljal operativni tajnik ZSŠDI Evgen Ban. 

Slovenska športna društva imajo pomembno vlogo tudi pri telesnem razvoju in aktivnosti mladih in pri iskanju ter razvijanju športnih talentov. Z razliko od slovenskih šol italijanski šolski sistem športni vzgoji ne daje velikega poudarka. V slovenskih športnih društvih so se tako kalili številni vrhunski športniki, ki so dosegli že številne odlične rezultate in uspehe, na kar je skupnost zelo ponosna. Nekatere ekipe in posamezniki so tudi del državnih reprezentanc, kar so predstavniki vseh društev, s katerimi se je ministrica srečala, tudi ponosno povedali. Ob tem so sicer tudi izpostavili, da se soočajo z izzivom, kako pridobiti dovolj slovenskih trenerjev, saj le tako lahko v popolnosti sledijo svojemu poslanstvu. Zadnje čase se v društva zaradi njihove kakovosti vključuje tudi vedno več članov, ki niso iz slovenske skupnosti in ne govorijo slovenščine, tako iščejo načine, kako zagotavljati, da se čutijo sprejete, obenem pa se zavedajo slovenske narave društva.

Kot drugje je tudi v njihovo delovanje zarezala epidemija, ki je za nekaj časa okrnila sicer izjemno bogato društveno dejavnost slovenske manjšine. Želijo si, da bi čimprej lahko delovali v obsegu kot prej, za kar si zelo prizadevajo, velik poudarek pa seveda dajejo na mlade in mladim. Ministrica dr. Jaklitsch se je ob koncu obiska ZSŠDI zahvalila za vsebinsko bogat dan, ki ga je preživela v njihovi družbi. »Taki dnevi dajejo človeku nov zagon in zadovoljstvo,« je povedala ministrica in se jim zahvalila za ves trud in mnogo ur prostovoljnega dela. »Številni uspehi slovenskih zamejskih športnikov dvigujejo samozavest celotni slovenski narodni manjšini v Italiji, pa tudi vsem nam, ki živimo v matični domovini. Skupaj smo lahko ponosni na naše uspešne slovenske športnike. Pri tem pa je pomembno, da tudi v športu ostaja v osredju skrb za ohranjanje in krepitev slovenske besede in identitete.« Posebno zahvalo je ministrica namenila ZSŠDI, njenemu predsedniku Ivanu Peterlinu in tudi tajniku Evgenu Banu, ki so danes pripravili ta vsebinsko poln obisk.

 

Podrobneje o obisku

Dan je ministrica pričela na Opčinah, kjer se je v športnem centru na Pikelcu, kjer ima svoje prostore Amatersko športno društvo Polet, ki se ukvarja s kotalkanjem, košarko ter inline hokejem, srečala tudi s predstavniki drugih tamkajšnjih društev. Svoje delovanje so predstavili Smučarski klub Brdina, Amatersko športno društvo Zarja, kjer trenirajo nogomet, Amatersko športno združenje Gaja, v okviru katerega na Padričah igrajo tenis, Jahalno društvo Dolga Krona, Sklad Mitja Čuk, društvo, ki skrbi za vzgojo otrok in deluje na področju uslug za osebe s posebnimi potrebami, trenutno pa je posebej vpeto tudi v pripravo prostočasnih aktivnosti za ukrajinske otroke, ter Amatersko športno društvo Cheerdance millenium. Članice zadnjega so v čast današnjega obiska ministrice pripravile dih jemajočo točko, ki so jo tudi vrhunsko izvedle, kar ni presenetljivo, saj je kar šestnajst članic tudi del slovenske reprezentance.

Ministrica je pot nadaljevala v Repnu. V tamkajšnji občinski telovadnici so jo sprejeli županja občine Repentabor Tanja Kosmina in predstavniki Amaterskega športnega društva Sloga Tabor, ki se ukvarjajo z moško odbojko, Amaterskega športnega združenja Sloga, kjer odbojko igrajo dekleta, imajo pa tudi planinsko sekcijo, in Nogometni klub Kras Repen, najboljši nogometni klub v zamejstvu, katerega tekme redno spremlja tudi slovenska narodnozabavna glasba. Društva uživajo veliko podporo s strani občine, ki med drugim daje na razpolago športno dvorano, ki jo bodo v mesecu juniju poimenovali po bivšem županu Pavlu Colji. Ministrici so pokazali tudi umetnino, ki so jo ustvarili na prireditvi ob 50. obletnici AŠZ Sloga.

V nadaljevanju so ministrico sprejeli v Športnem centru Rouna pri Briščkih. Športno dvorano že dolgo let upravlja Amatersko športno društvo Kontovel, čigar predsednik je nekdanji odličen košarkaš Marko Ban. Tu moški trenirajo košarko in dekleta odbojko. V centru je ministrica srečala tudi Amatersko športno združenje Jadran, ki združuje slovenska košarkarska društva v Italiji. Čeprav imajo sedež na Opčinah pa tu izvajajo treninge, svoj prostor je tu našla tudi njihova “Stena slavnih” s fotografijami uglednih košarkarjev in trenerjev, ki so pripomogli k uveljavitvi košarke med Slovenci v Italiji. Ministrico so pozdravili še člani Amaterskega športnega krožka Kras, ki so širom Italije znani po izjemnih uspehih v namiznem tenisu, pa tudi edini karate klub v zamejstvu Shinkai karate klub. Srečanja se je udeležila tudi mlada Mija Ukmar, ki je italijanska državna reprezentantka in je glavna zvezda kluba. Ministrica je spregovorila tudi s predstavniki enega najstarejših športnih društev v zamejstvu. Nogometni klub Primorje bo čez dve leti namreč praznoval že 100 obletnico delovanja. Pozdravila pa je tudi Martina Budin občinska odbornica Občine Zgonik, ki je prenesla pozdrave tamkajšnje županje in predstavila dejavnosti občine na tem področju.

Ministrica se je nato namenila v Križ, kjer se je srečala s  predstavniki Amaterskega športnega društva Vesna, katerega člani brcajo žogo na sveže prenovljenem lepem nogometne igrišču, ki od ponedeljka nosi ime po v Križu rojenemu svetovno znanemu arhitektu Viktorju Sulčiču. Pohvalijo pa se lahko tudi s člansko ekipo z največ slovenskimi nogometaši. Skoraj v celoti pa aktivnosti potekajo v slovenskem jeziku tudi v Amaterskem športnem društvu Mladina, ki se ukvarjajo s smučanjem in rolkanjem, saj je iz njihovih vrst že tudi prišla svetovna prvakinja v tej disciplini. Svoje delovanje je predstavil tudi Smučarski klub Devin, ki se lahko pohvali z več tekmovalci, organizira tečaje za najmlajše, ima pa tudi planinski odsek. Košarko in odbojko v Nabrežini goji Amatersko športno društvo Sokol. Gre za društvo, ki je zrastlo s kulturnega društva Igo Gruden. Srečanja se je udeležila tudi senatorka Tatjana Rojc.

V nadaljevanju je pot vodila v Sesljanski zaliv, kjer ima sedež Jadralni klub Čupa, ki obeležuje 50 letnico delovanja. Ministrico so popeljali na gradbišče, kjer na odlični lokaciji, tik ob morju, gradijo nove prostore, za katere si želijo, da bi postali tudi prizorišče za dogodke slovenske skupnosti. Klub, ki zaživi predvsem v poletnem obdobju, nudi bogato ponudbo tečajev in aktivnosti na morju in kopnem ter ima razvejano tekmovalno dejavnost.

Ministrico so danes sprejeli tudi v Lonjer pri Trstu, kjer športno dvorano upravlja kolesarski klub Adria. Lonjerski kolesarji so se v preteklih letih izkazali kot odlični organizatorji dirk, med drugim mednarodne dirke za Trofejo ZSŠDI, pred leti najpomembnejše amaterske dirke v FJK. Pripravljajo tudi dirko ljubiteljev od Ljubljane do Lonjerja. Ob tej priložnosti so ministrico pozdravili tudi mladi, ki so v okviru Slovenskega kulturnega društva Lonjer aktivni na kulturnem področju. Redno pripravljajo likovne delavnice ter pojejo v pevskem zboru.

Ministrica je današnji obisk zaključila na Stadionu 1.maja v Trstu. Gre za kraj, ki je znan kot zibelka slovenskega športa v Italiji. Ministrici so svoje delovanje predstavili predstavniki Amaterskega košarkarskega kluba Bor, Slovenskega planinskega društva Trst, ki deluje že vse od leta 1904, ter Amatersko športno združenje Bor. Predsednik Gorazd Pučnik je ministrici razkazal stadion. Društvo je aktivno na številnih področjih, ukvarja se z atletiko, ritmiko, žensko odbojko in plavanjem. Ministrica je ob zaključku lahko občudovala tudi eleganco gibov treh članic ritmične gimnastike AŠZ Bor, ki so pripravile krajši nastop.