Skoči do osrednje vsebine

Posvet na temo mehanizmov podpore občinam pri izvajanju podnebnih ukrepov

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Združenje mestnih občin Slovenije vabi na spletni dogodek, kjer bodo obravnavali mehanizme podpore občinam pri izvajanju podnebnih ukrepov. Dogodek, ki bo potekal 19. aprila 2022, je podprt s strani Konvencije županov za podnebne spremembe in energijo.

Izola se poteguje za uvrstitev na seznam 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, ki jih bo finančno podpirala Evropska komisija | Avtor: Steve Haslam/Flickr

Mestne občine in občine igrajo pomembno vlogo pri zelenem prehodu Slovenije. Zavedanje nujnosti izvajanja ukrepov in investicij, ki pripomorejo k zaviranju podnebnih sprememb, slovenska mesta izkazujejo tudi s številčno podporo Konvenciji županov za podnebne spremembe in energijo. Nekatere mestne občine so nedavno stopile korak naprej in se prijavile na misijo EU za podnebno nevtralna in pametna mesta.

Namen dogodka je občinam približati mehanizme, ki podpirajo podnebno ukrepanje in pot do podnebne nevtralnosti. Poleg omenjene konvencije bo dogodek predstavil še Sporazum o zelenih mestih (angleško Green City Accord), stanje izvajanja Misije EU za podnebno nevtralna in pametna mesta, izkušnje mestnih občin pri pripravah na podnebno nevtralnost, podnebni zakonodajni okvir EU, aktivnosti Urada za zeleni prehod na Ministrstvu za infrastrukturo in Oddelka za podnebne spremembe na Ministrstvu za okolje in prostor ter načrtovane evropske in državne vire financiranja podnebnih ukrepov.

Podroben program in registracijski obrazec najdete tukaj.
Dogodek bo potekal tako v slovenščini kot v angleščini (odvisno od predavatelja, prevajanje ne bo zagotovljeno). Udeležba je brezplačna, obvezna pa je predhodna prijava preko te spletne strani. Prijavljeni bodo pred dogodkom prejeli MS Teams povezavo. Prijave zbiramo do 17. 4. 2022.

Organizatorji verjamejo, da bo dogodek pritegnil številne udeležence, saj je koristen z vidika izobraževanja na temo podnebnega ukrepanja kot tudi priprave in prijave projetov s podnebno noto, ki so v ospredju pri evropskih sredstvih.