Skoči do osrednje vsebine

Dogodek »Svetovni dan Rominj 2022«

V petek, 8. aprila 2022, se je predstavnica Urada Vlade RS za narodnosti udeležila dogodka, ki ga je ob svetovnem dnevu Romov organiziralo Združenje EPEKA, socialno podjetje, v sodelovanju z društvom Loli Luludi in je bil posvečen vlogi romskih žensk ter zato tudi poimenovan »Svetovni dan Rominj 2022«.

Predstavnica urada je v svojem nagovoru izpostavila prizadevanja države za izboljšanje položaja romske skupnosti, med njimi tudi romskih ženk, predstavila glavne poudarke Nacionalnega programa ukrepov Vlade RS za Rome za obdobje 2021–2030 ter orisala vlogo in aktivnosti urada. Ker je bil dogodek zasnovan v obliki pogovora o vlogi in položaju romske ženske, je še posebej predstavila Priročnik o prepoznavanju zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti in ukrepanju v teh primerih

Poudarila je pomen razumevanja in poznavanja teh pojavov, ustreznega ukrepanja in sodelovanja pristojnih institucij, kadar do teh pojavov pride, kot tudi zavedanja, da gre za škodljive prakse, ki se jih ne sme sprejemati kot običaj ali del kulture določene etnične ali verske skupnosti. Pozdravila je organizacijo tovrstnih dogodkov, ki pomagajo razbijati tabuje in predsodke ter odpirajo prostor za odprt pogovor.

Na koncu je udeleženkam čestitala ob prazniku.