Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza o zaščiti prijaviteljev (žvižgačev)

V organizaciji Ministrstva za pravosodje so bile danes na okrogli mizi o zaščiti prijaviteljev (žvižgačev) predstavljene dobre prakse pri obravnavi notranjih in zunanjih prijav kršitev, ter izkušnje pri pomoči prijaviteljem, ki so bili deležni povračilnih ukrepov.

Zakon o zaščiti žvižgačev, katerega bo ministrstvo v kratkem posredovalo v drugi krog strokovnega usklajevanja, je pomemben zakonodajni projekt. Vsaka država ima svoj imunski sistem,  ki ji omogoča, da se odzove na nepravilnosti, jih popravi in prepreči, da bi se ponovile. In žvižgači so pomemben del tega sistema, ključni so za krepitev imunosti naše družbe, saj nam omogočajo, da nepravilnosti sploh zaznamo. To so posamezniki, ki s svojo neodvisno, a strokovno presojo in osebnim pogumom v javnem interesu usmerijo pozornost sistema na kršitve.

Številni udeleženci današnjega posveta potrjujejo utrjevanje zavedanja, da kot družba ne smemo imeti nikakršne tolerance do korupcije ali kršitve predpisov.  

Minister Marjan Dikaučič je ob tej priložnosti izrazil podporo vsem: » ki so se pripravljeni izpostaviti in opozoriti na kršitve, bodisi kršitve etičnih pravil, predpisov ali celo ustave. Prepričan sem, da se s tem krepi tudi pravna država in vladavina prava. In verjamem, da bo zakon prinesel boljša orodja za zaščito posameznikov, obenem pa upam, da do povračilnih ukrepov sploh ne bo prišlo. V primerih ko pa do povračilnih ukrepov pride, naj bo sodno varstvo dovolj učinkovito.«